Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya möbler frigör golvyta

Att bo litet är inte vad det var en gång. I dag kan en lägenhet på 27 kvadratmeter rymma hall, badrum, kök med separat matplats, vardagsrum och arbetsrum. Allt handlar om att planera och inreda med kvadratsmarta möbler.

I storstäder är kvadratsmart boende en självklarhet för många eftersom bostadspriserna är höga. I modern tid har vi i Sverige haft ganska generöst tilltagna bostäder, men konkurrensen om kvadratmetrarna och trenden att leva klimatsmart har ändrat på det och på vårt sätt att inreda. Hemmen blir allt mer flexibla och trenden är inredningar som går att förvandla under dagen.
För Maria Gunnarsson, kommunikatör som driver bloggen Kvadratsmart på fritiden, är småskaligt boende även ett ideologiskt ställningstagande.
– Jag vill inte bo större än vad jag behöver. Det är resursslöseri. Min erfarenhet är att man snabbt fyller utrymmen med saker om man får chansen. Prylar som man inte behöver egentligen, säger Maria Gunnarsson.
För henne började intresset för ”compact living” med att hon flyttade till en lägenhet på 21 kvadratmeter. Första tiden där ägnade hon sig mest åt att gå runt skrymmande möbler som var på tok för stora.
– Golvyta är jätteviktig när man bor trångt. Det gäller att utnyttja väggarna. Om man monterar skåp och hyllor högt uppe vid taket sparar man massor med utrymme.
För tio år sedan var en ny fyrarumslägenhet ungefär 93 kvadratmeter, i dag är den 84 kvadratmeter. Ofta är det barnrummen som blivit mindre. För tio år sedan ansågs inte ett rum under tio kvadratmeter som ett riktigt rum, i dag byggs det barnrum på sex till sju kvadratmeter.
Om då sängen upptar två och en halv kvadratmeter, skrivbordet två och garderoberna en och en halv, så blir det inte mycket yta kvar att leka på.
Det har gjort att allt fler efterfrågar sköna sängskåp som är så lätthanterliga i vardagen att de inte ens behöver bäddas innan de fälls upp.
Efterfrågan på kvadratsmarta möbler kommer mest från stadsinnevånare. Ofta unga personer som hellre bor centralt än stort. Men också äldre personer som hellre reser för pengarna än betalar för onödiga kvadratmetrar söker smarta möbellösningar, och så förstås de som håller sig med övernattningslägenhet i staden men bor någon annanstans.
I städer där priset på vissa håll tangerar 100 000 kronor per kvadratmetern innebär det att man betalar en halv miljon för ytan där dubbelsängen står.
Då säger det sig själv att det är många som hellre köper en mindre lägenhet och inreder med compact living-lösningar.
–  Speglar är bra att jobba med. Och var inte rädd att använda färg – tänk bara på att välja ljusa kulörer, säger Maria Gunnarsson.

6 sätt att förstora litet boende

• Inred med möbler som går att använda till flera saker.
• Inred med mindre möbler.
• Lek med belysning. Varmt och kallt ljus, dimmers och många spottar skapar olika stämning i samma rum.
• Skapa tillräckligt med förvaring. Se till att allt har en plats.
• Utnyttja höjden. Väggar med hyllor är snyggt och smart.
• Ljusa färger ger ett luftigare intryck än mörka.
Gå till toppen