Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökad handel med svenska pass

Samtidigt som situationen i länder som Syrien, Afghanistan och Somalia blivit mer våldsam sker en kraftig ökning av den illegala handeln med svenska pass. Därför kan reglerna kring förlorade pass komma att skärpas, skriver DN.

Bild: Arkivfoto: Göran Olsson
De svenska passen är de vanligaste på den internationella marknaden för äkta passhandlingar som används illegalt, enligt EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex. Passen är eftertraktade eftersom många vill komma till länder inom Schengen-avtalet men få får visum för ta sig dit den lagliga vägen.
Passen säljs till personer som liknar dem som de egentligen tillhör, som sedan använder dem för att fly till Europa.
– Nästan ingen kan ta sig hit utan att få hjälp eller ett pass som inte är ens eget. Det innebär att marknaden för svenska pass också ökar. Ökningen av asylsökande den senaste tiden går hand i hand med ökningen av svenska pass som används illegalt, säger Marie Toborg, biträdande sektionschef på gränspolisavdelningens flygplatssektion på Arlanda till Dagens Nyheter.
Den svensk som har förlorat sitt pass och vill ha ett nytt måste göra en förlustanmälan. Enligt Rikskriminalpolisen finns det personer som sätter i system att tappa bort sitt pass och skaffa ett nytt.
För att komma till rätta med problemet finns planer på en lagändring.
– Som det är nu kan man förlustanmäla och söka nytt pass hur många gånger som helst utan begränsning. Det kan man inte i andra länder. Det kan behövas en lagändring, säger Sören Clerton enhetschef på Centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen till DN.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen