Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Självkritikern sticker ut hakan

Hon vägrar att tippa damallsvenskan, är extremt självkritisk och inte rädd för att sticka ut hakan. Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir lämnar ingen oberörd.
– Jag står inte där och tippar guld till Tyresö. Hur ska jag då få spelarna att tro på att de kan vinna? säger hon och förklarar att det är en principsak för henne.

Tränaren Elisabet Gunnarsdottir trodde att Kristianstad skulle vara med i toppstriden i år och ser lagets prestation den här säsongen som ett misslyckande.Bild: Lennart Månsson
– Står jag där och menar att vi ska vinna SM-guld? Nej, det gör jag inte, men så tolkar alla det och så får jag rubriker där det står att ”Elisabet sa att Kristianstad skulle vinna SM-guld – nu ligger de sjua, vilken miss”, säger hon och suckar.
Nej, Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir trodde inte att hennes Kristianstad skulle ta SM-guld i år, men hon trodde att laget skulle klara av att sluta topp fyra.
Det blev en missräkning.
– Vi kom femma i fjol och jag såg ingen anledning att säga något annat. Vi trodde verkligen inför den här säsongen att vi skulle vara med och fajtas om medaljer och jag tycker fortfarande att vi borde ha gjort det. Det är ett misslyckande från vår sida. Vi borde ha kunnat prestera bättre i många av matcherna, säger hon.
Skador på nyckelspelare, Josefine Öqvist som lämnade efter EM och en viss omsättning av spelare är en del av förklaringen till de uteblivna resultaten. Särskilt ryggskadan på lagkaptenen och försvarsgeneralen Sif Atladóttir har varit kostsam.
– Visst har vi haft mycket skador, men vi kan inte bara skylla på det. Vi har gjort taktiska missar också och det får jag ta på mig, säger Elisabet Gunnarsdottir.
Är du alltid lika självkritisk?
– Det måste man vara. Det är precis så man vill att spelarna ska vara. De ska inte stå där och skylla på andra när inte de presterar och jag vet att taktiska missar har varit ett problem. Jag har varit missnöjd med mitt arbete den här säsongen så jag var tvungen att ta ett steg tillbaka till ruta ett och börja därifrån. Det har gått väldigt bra de senaste matcherna, egentligen hela hösten.
Under sina år i Sverige har hon varit den enda kvinnliga tränaren i allsvenskan förutom att Marianne Miettinen tränade Stattena en halv säsong 2009.
– Jag tänker inte så mycket på det. När jag träffar mina kollegor på konferenser så är nästan alla förbundskaptener med och de är oftast kvinnor så det väger upp det lite, säger Gunnarsdottir.
– Men det är synd att inga profiler, till exempel från VM-laget 2003, studsar tillbaka som tränare, för deras erfarenhet behövs.
Elisabet Gunnarsdottir spelade själv fotboll tills hon var 24 år, men har alltid haft den analytiska blicken för spelet med sig.
Hon började träna ungdomslag parallellt med att hon själv var aktiv och det var framgångarna där som gjorde att hon fick huvudansvaret för Islands bästa klubb, Valur, som 25-åring.
– Jag kan bara vara ärlig och säga att jag kände att jag hade större talang som tränare än som spelare, men jag försökte att spela så länge som möjligt för att få erfarenhet.
Hon tränade A-laget i fem år, men hade tränat de flesta spelarna i tio, tolv år när hon kände att hon var redo för något nytt.
Sverige lockade med en av världens bästa ligor.
Vad var den största skillnaden när du kom till Kristianstad?
– De två största skillnaderna var att jag kom från en väldigt stor klubb till en väldigt liten klubb. Alla förutsättningar var mycket bättre i Valur, men ser man till kvaliteten till fotbollen och serien så är allsvenskan betydligt bättre.
Kristianstad har aldrig tagit någon poäng av LDB FC Malmö, är det dags nu?
– Jag sa till Jonas Eidevall [LDB-tränaren] i våras att vi kommer ta vår första poäng av Malmö hemma på Vilans ip. Vi får se hur det går. Det kommer bli en helt annan match än i Malmö. Vi är mer trygga hemma och med tanke på tabelläget kommer vi inte att ta några risker.

Elisabet Gunnarsdottir

Ålder: 37 år.
Familj: Gift med Gylfi Sigurdsson. Dottern Maria, 6 år.
Bor: I villa i Kristianstad.
Klubb: Kristianstads DFF sedan 2009.
Meriter: Utsedd till Årets tränare på Island tre år i rad.
Tränarkarriär: Valur FC U-lag (1992–2001), IBV (2001–02), Breiöablik U18 (2002–03), Valur FC (2004–08), huvudtränare för Islands U21-lag och assisterande för Islands A-landslag (2005–07).
Aktuell: Kristianstad siktar på att ta sin första poäng från LDB FC Malmö i dagens derby.

14.00 Kristianstad–LDB FC

Vilans ip, Kristianstad. Domare: Linn Andersson.

AKTUELLT

LDB FC Malmö: Katrine Veje inte med på grund av en bristning i baksidan av ena låret. Sara Mellouk ny i truppen.

Kristianstad: Sif Atladóttir har haft problem med ryggen under hela säsongen. Johanna Rasmussen, Elli Reed och Maria Banusic har också problem med ryggen.

TRÄNAREN TYCKER

Jonas Eidevall, LDB FC Malmö: – Vi måste fortsätta våga spela vårt passningspel, trots att det är naturgräs.

Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstad: – Malmö söker ytor och är det bästa laget i allsvenskan på att skapa de ytorna i sitt anfallsspel. Det gäller att krympa dem.

Gå till toppen