Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tallarna fick styra

Sommarstugekänsla som räcker året om. Så ungefär kan man sammanfatta arkitekten Johan Sundbergs tankar när han ritade Villa Ljung.

Att behålla så många tallar som möjligt var en utmaning när Johan Sundberg ritade Villa Ljung i Höllviken.Bild: Foto: Lars Dareberg
– Först och främst handlar det om vad beställaren vill ha. I det här uppdraget styrde tomten med alla sina tallar, säger han. Utmaningen var att passa in husen så att så många träd som möjligt kunde bevaras. Dessutom är tomten rätt långsmal, vilket ställde krav på hur husen placerades.
Huvudhuset är byggt i vinkel med sovrum, öppet kök- och vardagsrum och en vinterträdgård som kan öppnas helt och bli en extra altan.
– Jag utgick från den klassiska sommarstugan med en storstuga i mitten och en öppen spis som man hänger upp huset runt.
Stora glasytor och fria siktlinjer gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut. Var man än befinner sig har man kontakt med naturen utanför.
Lättmanövrerade skjutdörrar gör det enkelt att öppna upp hela väggar eller stänga igen. Istället för gardiner har man installerat rullgardiner för att slippa ”svarta hål” när det blir mörkt.
Utöver ett bekvämt boende så var kravet att huset skulle bli så underhållsfritt som möjligt. Det gjorde valet av favoritmaterialet sibirisk lärkträ i både ytter- och innerväggar enkelt, säger Johan Sundberg.
– Det är starkt, underhållsfritt och utomhus blir ytan vackert tomtegrå med åren. Men det gäller att välja en kvalité som verkligen växt länge och långsamt.
Stora trädäck gör att det alltid finns en plats för sol, skugga eller i lä. Taket över altanen är vinklat uppåt några grader vilket ger en känsla av tunnare och lättare linjer.
Samarbetet med beställare är viktigt. Britt Einertz och Micke Löwgren bodde i gästhuset under tiden som själva villan byggdes. Flera detaljer ändrades efterhand som byggprocessen fortskred.
Hur känns det när man som arkitekt lämnar över ”sitt” hus till beställaren?
– Ja, det är väl alltid lite separationsångest, konstaterar Johan Sundberg. En sådan här villa blir litet som ens barn. Men när både jag och beställaren är nöjda, så känns det väldigt bra. Jag kan ju alltid komma tillbaka och titta till mitt hus.

Johan Sundberg

Bor: i Lund.
Yrke: arkitekt, driver Johan Sundberg arkitektur.
Bakgrund: utbildad på Arkitektskolan i Lund, undervisar på samma skola.
Stil: Enkelhet och funktion.
Urval hus: Villa Bergman - Werntoft, Villa Håkansson - Tegman, Villa Lima, Villa Nyckelpiga.
Gå till toppen