Resor

Fem tips för fattiga resenärer

Helene Berger och Brendan Mulholland vet hur man får semesterkassan att räcka så länge som möjligt. Här är deras fem bästa spartips!

”Vi åkte packade så här i sju timmar genom Paso del Agua Negra-passet in i Chile”Bild: Foto: Brendan Mulholland
1. Välj billiga resmål.
Lita på mänskligheten och på att du kan leva var som helst. Prata med andra resenärer och vänner, följ de rekommendationer du får om udda ställen som är billiga.
"Det värsta som hänt är småstölder på hostel, men vi har aldrig känt oss hotade. Prata med resenärer och dem som driver hostel om vad som är säkert och inte. Lyssna på de råden."
"Vi ser också till att inte ha på oss flashiga kläder eller smycken. Alla är lika svåra att råna, så de kan lika gärna ta den som visar att den har värdesaker."
2. Gå till vandrarhemmet bredvid det som rekommenderas i guideboken, det är ofta billigare. Att boka i förväg blir också ofta dyrare än att ordna boende på plats.
"Vi bokar nästan aldrig i förväg och det har aldrig hänt att vi inte hittat något. Det finns alltid rum, i värsta fall på en lite högre prisnivå."
3. Försök inte hinna med för mycket, att resa snabbt leder till att resor blir dyra och att till att du stressar upp dig.
"När du hittat ett område som du vill utforska, halvera det. Då kommer du också att halvera budgeten och komma närmare livet där. Att resa dyrt isolerar dig från lokalbefolkningen."
4. Res med så lite saker som möjligt. Då kan du gå istället för att ta taxi och du får lättare att leta bland olika boenden för att hitta billiga alternativ.
"Resande kan vara ett experiment för att se hur lite du behöver, det är en befriande känsla att inte oroa sig. Man kan alltid köpa om man saknar något, säger Helene."
5. Ät som lokalbefolkningen gör. Välj dagens lunch i stället för à la carte, och ta reda på vilka tider som lokalbefolkningen äter på och när den billiga maten finns tillgänglig.
"Det kommer inte att göra dig sjuk – andra äter ju också. Köket kan vara lika skitigt på turistställen, men där riskerar man att få mat som legat framme längre, eftersom färre äter där."
"Vi har bara blivit sjuka av vatten eller kallsupar, aldrig fått matförgiftning. Man är lös i magen ibland, men det handlar mer om omställningar än om dålig mat."
 

Vilka är dina bästa tips för att göra resan billigare? Berätta!

Gå till toppen