Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Han har skrivit boken han själv hade behövt som skild

Gråt ut och prata om det jobbiga istället för att tiga och bita ihop. Uppmaningen kommer från Ola Ringdahl. I en bok för skilda män ger han handfasta råd om allt från att sätta ord på känslorna till att skriva veckomatsedlar och hitta nya vänner.

”Jag ville dela med mig av mitt eget liv och visa att det är mänskligt och till och med manligt att känna sig ensam, att grina och må dåligt”, säger Ola Ringdahl, som skrivit en självhjälpsbok för skilda män.Bild: Anna Simonsson
Varje år skiljer sig 23 000 män i Sverige. Ännu fler separerar.
I de flesta fall har kvinnan tagit initiativet till skilsmässan. Efteråt mår hon oftast bättre, medan han mår sämre.
– Den enkla matematiken är att när skilsmässan är ett faktum, är kvinnan i de flesta fall klar med sin process medan allt startar för mannen, säger Ola Ringdahl, som själv skiljde sig för tio år sedan.
I boken ”Det blir bra: manual för skilda män” utgår han ifrån egna erfarenheter. Han berättar om kaoset han kastades in i. Om ensamheten och tårarna. Men också hur han fick vardagen som ensamstående pappa med två döttrar att fungera igen.
Ola Ringdahl hoppas att män ska våga öppna sig och erkänna att de mår dåligt.
– En skilsmässa är en stor livskris som berör oss djupt och påverkar resten av livet, men vi män tiger alltför ofta ihjäl det. När jag själv skilde mig var det ingen kille på jobbet som sade: ”Fan Ola, hur är läget?” De sade ingenting.
När han berättat om sitt bokprojekt har kvinnor visat stort intresse medan männen har blivit nervösa.
– Männen tystnar, jag får inga följdfrågor och sedan frågar de hur det går på jobbet. Jag fattar inte varför det är så här, kanske är vi rädda att vara omanliga.
Samtidigt vill han hjälpa män att hantera krisen på ett konstruktivt sätt.
– Många tänker att de bara ska vara starka och palla trycket. De överlever, men livskvaliteten kan vara dålig. Vi kommer aldrig undan livskriser. De är jättejobbiga, men vi kan lära oss något och utvecklas.
Men män vet ofta inte hur de ska gå till väga eller vem de ska vända sig till för att få hjälp, enligt Ola Ringdahl. Mammor är en osynlig stödtrupp för många när det gäller det praktiska, men den före detta frun kan ha varit den enda de pratat känslor med.
Ola Ringdahl har skrivit den bok han själv hade velat ha, som bekräftar upplevelserna men också är instrumentell med konkreta råd och listor.
Den handlar om stressreaktioner, kommunikation och känslor, papparollen, ekonomi och juridik. Men också om vardagsbestyr, inredning, motion, kompisar, dejting och sex.
Egna reflektioner blandas med expertintervjuer.
Vad är det viktigaste rådet du själv hade velat få för tio år sedan?
– Att du inte är ensam och att allt blir bra. Man får tunnelseende och blir jätterädd för hur det ska gå med ungarna, med ekonomin och om man ska kunna träffa någon ny. Men det är bara att se sig omkring, de män som har varit skilda några år har byggt upp bra liv.
Själv hade Ola Ringdahl, som jobbar med kommunikation, inte så svårt att prata om det han gick igenom. Värre var det med ovissheten och oron han kände inför det nya livet. Hans lösning blev att ta på sig ”projektglasögonen”, skriva att göra-listor och lägga in påminnelser i mobilen.
I boken ger du råd om hur man städar, gör veckomatsedlar, lyckas med dagishämtningar, umgås med barnen och reder ut flickhår med balsamspray. Du tycks utgå ifrån att män inte har varit så delaktiga i familjelivet tidigare. Var det så för dig?
– Jag och mitt ex hade delat upp allt hemma och var hyfsat jämställda, men hon gjorde andra saker än jag. När jag skulle göra allt efter skilsmässan blev det uppenbart för mig. Som det här med sociala relationer till exempel. Jag var överraskande omedveten om att de inte sköter sig själva.
Tror du att alla män känner igen sig i din bok?
– Jag hoppas att en del inte gör det. Psykologer säger att yngre män är mer avslappnade med sina manliga vänner, kan prata om känslor och självklart vill vara mer jämlika, så det är kanske en positiv förändring på gång.
Du skriver att hälften av de pappor som skiljer sig tycker att de blir bättre fäder efter skilsmässan. Vad beror det på?
– Om du har ensamt ansvar för dina barn får du vara med om både det roliga och det jobbiga. Då kommer du ungarna närmare och växer som människa. Svenska pappor är fantastiska, men de visar ofta sitt engagemang genom handling. Medan de tränar innebandylaget tar kvinnorna hand om de mjuka värdena och snackar med ungarna.
Hur tycker du män ska tänka kring nya kärleksrelationer?
– En del kastar sig in i nya förhållanden direkt. Det kan ses som modigt, men det kan också vara så att de inte pallar rida ut stormen i sig själva. Känn efter vad du behöver. Har du levt kärlekslöst länge kan det vara bra att dejta lite. Men jag tror det är bra att ta det lite lugnt och fundera på varför det förra äktenskapet inte fungerade och få lite perspektiv.

Ola Ringdahl

Ålder: 46 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Gift. Två döttrar från ett tidigare äktenskap.
Gör: Kommunikationskonsult.

Hur hanterade du som man din skilsmässa? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen