Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maskerad blir nytt tema på bal

Sofia Krook har aldrig tidigare varit på Snörsjöabalen. I
år är hon övermarskalk med ansvar för hela festen.

Sedan början av januari har Sofia Krook funderat och förberett. Det var då hon blev tillfrågad om hon ville vara övermarskalk. Hon sa ja och har sedan lagt fram en ny idé för årets Snörsjöabal.
– Jag började med att gå igenom traditionerna. Den här balen har anordnats 36 gånger tidigare så det finns en hel del. Men i år har vi infört ett maskeradtema, säger Sofia Krook.
Det betyder att alla måste bära frack eller långklänning och mask för ögonen.
– Detta har gått hem hos alla, det är bara en person som har protesterat, men de flesta verkar sugna på att göra något nytt, säger hon.
Till sin hjälp med att få ihop allting har hon balgruppen där Linnea Kléen, Karin Holmqvist, Ebba Jennbert och Elin Jakobsson ingår.
Alla utom Elin Jakobsson är på plats på expeditionen på Helsingkrona den här kvällen för att vika program och stoppa dem i kuvert. Kuverten ska sedan delas ut till 400 gäster vid middagen.
– Det är många som gärna vill hjälpa till men inte så många som vill ha hela det stora ansvaret, säger balveteranen Linnea Kléen.
Fyra Snörsjöabaler har hon varit med om. Vid årets tillställning tillhör hon ståndet rallare, en indelning som hänger samman med proceduren kring mossen i Snörsjöa.
Men vi väntar med balhändelserna ett tag och återvänder till det starka ljuset i rummet på expeditionen. Miljön är inte särskilt glammig men förväntningarna hos balgruppen märks tydligt.
– Det har bara hänt en gång tidigare att övermarskalken inte har varit med om en bal och det ska ha varit en lyckad fest har jag hört, säger Sofia Krook.
Hon har tio marskalker till sin hjälp under lördagskvällen. När balen är igång är hennes roll att se till att allt rullar på som det ska och att ingen gäst flippar ut för mycket.
Sofia Krook har också som uppgift att presentera talarna genom att banka i golvet med en björkstock, prydd med röda och blåa band.
– Förra hösten var jag ny i Lund. Jag hade precis flyttat in på Helsingkrona och hann inte uppfatta att det var bal. I år har vi tänkt på att få med alla nya, säger Sofia Krook, som pluggar personal- och arbetslivsfrågor.
Balen har fått sitt namn efter en mosse, som ligger nära Markaryd i Småland. Mossen testamenterades till nationen av Emmy Ekberg på 1940-talet och vid varje bal står mossen för ett viktigt inslag.
Gästerna delas in i olika stånd beroende på hur många gånger de varit på balen. Torvvändarna tillhör det lägsta ståndet medan jägarna ingår i det högsta. Inför festen besöker jägarna mossen och plockar med sig några torvor.
– Det är meningen att de ska ta reda på hur man kan tjäna pengar på mossen. Men de kommer aldrig fram till något som går att genomföra, säger Linnea Kléen.
Varför satsar de då så mycket tid på att förbereda en bal som är över på kväll?
– Främst för att det är kul att få vara med och planera. Jag vill gärna ge tillbaka något till nationen eftersom den har gett mig så mycket roligt under mina studieår, säger Linnea Kléen, som läst strategisk kommunikation med inriktning på digitala medier och numera jobbar på en mediebyrå.
På torsdag är det marskalk-kväll i gillestugan på nationen och då lär baltemperaturen vara betydligt mer uppskruvad.
– Jag ser verkligen fram emot den här kvällen. Jag hoppas att jag någon gång kan stanna upp och bara ta in allt det som jag har jobbat för, säger Sofia Krook.

Fler baler på gång i höst

Här är några av höstens baler:
Östgöta nation: Fest Filbyterium äger rum den 12 oktober.
Värmlands nation: Höstgasque, som mer är en stor fest än en bal, anordnas den 1 november.
Göteborgs nation: GA-balen sker den 9 november.
Blekingska nationen: Höstblotet hålls den 23 november.

3tips från balgruppen

1 Presenten. Bordsdamen och bordsherren förväntas byta presenter under middagen.

– Det kan vara ett spel för att de ska ha lite underhållning under kvällen. Det ska inte vara något dyrt, säger Linnea Kléen.

2 Klacken. De som väljer skor med höga klackar rekommenderas att ha med sig ett ombyte med låga klackar till dansen.

3 Det oväntade. Säkerhetsnålar kan också behövas under kvällen, till exempel för att paniklaga klänningen.

Gå till toppen