Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han visar vägen från tjej till kille

Olivers videoblogg visar vägen från tjej till kille
För drygt ett år sedan erkände Oliver för sig själv att han är transsexuell. Efter bara en månad började han lägga upp egna videoklipp på Youtube.
– Jag saknade någon att se upp till och som kunde berätta hur det är att vara transsexuell här i Danmark, säger han.

Sydsvenskan har tidigare berättat om Youtubes stora betydelse för transsexuella världen över. I videobloggar delar många med sig av sina erfarenheter av komma ut-processen, medicinering och könskorrigerande operationer.
Det fungerar terapeutiskt, men också som en mötesplats där de kan få tips och feedback av andra. Fenomenet har bara några år på nacken, men håller på att förändra den tidigare ofta stereotypa mediebilden av transsexuella.
Danske Oliver, 21 år, är en av dem som låter alla som vill följa hans förvandling från kvinna till man. Inför webbkameran berättar han om sina innersta tankar kring könsidentiteten. Han förklarar hur kropp och röst förändras av hormonbehandlingen. Vi får följa med till sjukhuset där han gör sin bröstreducering och sedan se hur det långa ärret läker.
Vem vill du nå med dina videoklipp?
– Jag vill gärna nå andra FtM:are [FtM står för "Female to Male", kvinna till man], men också deras vänner och familj. Jag vill visa vilken utveckling ett könsbyte innebär och ge dem svar på frågor de kan ha.
Vilka reaktioner får du?
– Jag får bara positiv respons, från vänner, bekanta och människor som bara råkar klicka på mina videoklipp. Många ställer frågor eller skriver att de förstår allt mycket bättre nu. Jag bemöts med stor respekt för att jag berättar min historia och hoppas att andra får mod att kliva fram och berätta sin.
Vad handlar frågorna om?
– Andra transsexuella frågar hur jag fick hormoner, vad min operation kostade och hur jag berättade för omgivningen. Allmänt nyfikna människor undrar nästan alltid om jag också ska genomgå en underlivsoperation, det vill säga om jag vill ha en penis eller inte.
– Det är obehagligt eftersom det inte angår någon annan vad som finns mellan mina ben eller vad jag vill ska finnas där.
Hur är det att vara så öppen kring något så privat?
– Jag funderar ofta på varför jag gör det här, om jag verkligen har lust att vara så offentlig. Men jag har fria zoner där jag inte behöver berätta om min könsidentitet hela tiden: på jobbet, i skolan och ute på stan, där jag blir sedd som en vanlig kille. Jag använder heller inte mitt efternamn på internet.
Vilken betydelse har andra videobloggare haft för dig?
– De här personliga berättelserna om könsbyten var ett av huvudskälen till att jag vågade ta steget och komma ut som transsexuell, börja leva som en kille och påbörja behandling.
Hur berättade du för familj och vänner?
– Jag bytte namn till Oliver på Facebook och fick en del frågor om det. Då svarade jag att jag kände mig som kille inuti. Jag länkade också till min tidigare blogg där jag förklarade situationen. För mina föräldrar kom jag ut genom att skicka ett mejl. Alla har tagit det bra och accepterat mig som jag är.
Du påbörjade hormonbehandling i februari och opererade bort brösten i april. Hur mår du nu?
– Jag har aldrig varit så lycklig förut. Min röst har mörknat, jag har blivit mer muskulös, fått mer hår på kroppen och ett kantigare ansikte. Allt det en kille genomgår i puberteten. Operationen gör att jag inte längre behöver gå med binder [ett plagg] för att hålla inne brösten. Nu trivs jag med min kropp. Min spegelbild visar för första gången vem jag är.
Vad händer härnäst?
– Jag ska fortsätta med hormonbehandling livet ut. Nästa steg blir att operera underlivet. Jag räknar med att göra det inom de närmaste fem åren.
Hur är synen på transsexuella i Danmark?
– Självmordsfrekvensen bland transsexuella är mycket hög. Många skulle kunna räddas och ha det bra om de bara fick lov att bestämma över sina egna kroppar. Men inga blir så illa behandlade i den offentliga sjukvården som transsexuella. Det krävs fortfarande en diagnos för att få påbörja hormonbehandling. Men det är inte säkert man får någon ens efter flera månaders konsultationer. Många får kämpa i åratal.
– Annars möter jag aldrig fördomar, men däremot nyfikenhet och frågor som borde ha blivit besvarade i skolans sexualundervisning.
Du hittar Olivers videoklipp på www.youtube.com/pantheratt
BERÄTTA
Har du liknande erfarenheter? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Transsexualism

En transsexuell person upplever sig tillhöra det motsatta könet och önskar oftast korrigera den felaktiga kropp han eller hon har genom hormonbehandling och kirurgi.
Transsexuella personer kan ha olika bakgrund där personen antingen har känt redan från tidig barndom att den tillhörde det motsatta könet. De kan också upptäcka det senare i livet.
För att kunna byta juridiskt kön och få hjälp av sjukvården att korrigera kroppen med hjälp av hormoner, logopedträning, bröstkirurgi och underlivskirurgi krävs även i Sverige en könsutredning som resulterar i diagnosen transsexualism. Utredningen brukar ta ett år och hela processen minst 2,5 år.
Källa: RFSL
Gå till toppen