Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grannkollen ger trygghet

Inger och Ingemar H Johansson upprätthåller en lång tradition i Höllviken: villatillsyn.
– Vi känner på dörrar, tar hand om kvarglömda nycklar och rapporterar till sommarstugeägarna om något hänt med deras hus, säger Ingemar H Johansson.

Ingemar H Johansson är en av de sex boende i Ljungens villaägareförening som sköter villatillsynen. De känner på dörrar, tar hand om kvarglömda nycklar och rapporterar skador på sommarhusen. 300 av de 900 husen i området har villatillsyn. Varje inspektion noteras på en gul lapp som sitter på huset.Bild: Hussein El-Alawi
Sommarstugeområdet i Höllviken började bebyggas 1927. På 50-talet tröttnade stugägarna på vandaliseringen och de inbrott som skedde i deras hus när de stod tomma under höst, vinter och tidig vår.
Ljungens villaägareförening startade villatillsyn. Boende i området åtog sig, mot betalning, att kontrollera de tomma husen och rapportera om eventuella inbrott, stormskador och olåsta dörrar. Det ryktas att det fanns en törstig tillsynsman som dessutom såg till att ingen kvarglömd alkohol gick till spillo. Men numera är det ordning bland torpen.
Inger och Ingemar H Johansson är två av sex villatillsynspersoner i villaägareföreningen. Med åtta tio dagars mellanrum går de sina tretimmarsrundor i området mellan Rådjursvägen och Stenbocks väg och ser till husen som tillhör ett hundratal av de cirka 300 stugägare som löst årsavgiften på 270 kronor.
– Folk känner sig väldigt trygga av det vi gör. Och det är betydligt billigare än att installera larm, säger Ingemar H Johansson.
Han visar upp en sammanställning av rapporter till ägarna: ”dörr olåst”, ”nyckel i förrådsdörr”, ”fönster öppet”, ”brevlådan påkörd”, ”plank nedblåst”, ”garagedörr öppen”, ”okänt folk i huset” och ”låskolv urskruvad” är några av incidenterna som noterats.
– En gång hade ägaren glömt vattnet till toaletten och ett rör brast. Vi hörde utifrån hur det porlade inne i huset, minns Inger Johansson.
– Vi har aldrig kommit på någon tjuv på bar gärning men vi har sett resultatet av inbrott och det är jättetråkigt att se, säger Ingemar H Johansson.
Han har varit villatillsynsman sedan 1982.
– En bekant som var tillsynsperson avled och jag tyckte detta var ett intressant och viktigt uppdrag, förklarar han sitt engagemang.
Men marknaden för villatillsyn krymper. Allt fler av sommarstugorna inom området rivs eller byggs till för att bli permanentbostäder.
– På vår gata är bara 6 av 25 hus sommarstugor, konstaterar Ingemar H Johansson.
Sommarstugeägarna har också blivit duktigare på att tömma sina hus själva.
– De har lärt sig att ta med platteven hem och inte låta spriten vara kvar, konstaterar Ingemar H Johansson.
Gå till toppen