Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vägen till OS går via Malmö

Hon har bytt stränderna i Brasilien mot en inomhushall på Bellevue.
Med Nina Grawender vid sin sida är emellertid Karin Lundqvists sikte inställt på en återkomst:
– Att spela OS på stranden på Copacabana skulle vara som att komma hem, säger Lundqvist.

Sanden yr i Bellevuestadions beachvolleydel.
Genom ett grovmaskigt nät syns tränaren Wesley Pinheiro drilla en tysk landslagsduo. I en soffa en bit bort sitter Nina Grawender och Karin Lundqvist och tittar mot sin meriterade tränare.
Tyskorna har rest hit bara för att få chansen att coachas av honom. För Grawender och Lundqvist är det vardag.
Efter flera år på den brasilianska touren är Karin Lundqvist hemma i Sverige igen. Trots miljöombytet ter sig mycket likt: Schemat består alltjämt av tre hårda träningspass om dagen. För ögonen finns alltjämt bara en sak: Att få ställa upp i OS i Rio de Janeiro 2016.
– OS är det största man kan uppnå, säger Karin Lundqvist. Den som vinner guldet där får mest respekt inom sporten.
Att ställa upp i OS har länge varit en dröm för henne, men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. Att hitta en tillräckligt bra partner har varit ett bekymmer. Att hitta en tillräckligt bra partner med rätt nationalitet ett annat.
Ett tag, medger Lundqvist, övervägde hon att skaffa brasilianskt pass för att öka sina chanser att nå mästerskapet. Nu behöver hon inte det längre. Nu har hon hittat det hon sökt efter: 25-åriga Nina Grawender. Tillsammans utgör de nu det svenska landslaget i beachvolleyboll.
– När jag kände att det kunde bli något bra med Nina var det inget svårt val, säger Karin Lundqvist.
Samtidigt:
– Dörren till det brasilianska förbundet var kanske inte stängd, men det kändes svårt att komma någonstans den vägen.
Sedan tre veckor tillbaka är svenskduon i Malmö för att träna på Bellevuestadions inomhusplaner.
– Här har vi alla förutsättningar vi behöver för att träna. Personalen har varit jätteöppna och välkomnande, säger Karin Lundqvist.
– Malmö känns redan som hemma även om vi inte snackar skånska.
Av världens runt 250 professionella damlag är det bara de 16 främsta som är direktkvalificerade till OS. För Karin Lundqvist och Nina Grawender, som tvingats börja från noll, är det är lång väg att vandra.
Ett intensivt tävlande på olika världstourtävlingar är vägen som ska ge dem poängen som krävs.
Redan efter ett halvårs matchande har de emellertid fått det kvitto som de efterlyst. På EM slutade de nia och besegrade på vägen både VM- och EM-medaljörer.
– Vi ska bli ännu bättre, slår Karin Lundqvist fast och passar samtidigt på att berömma sin nya radarkamrat:
– I vanliga fall snittar man kanske två block per match. Nina hade nio stycken i flera matcher, då är motståndarna helt borta. Vi har väldigt många vapen som vi kan ta poäng på.
Deras kalender är helt fulltecknad till slutet av november. Förutom hårdträningen i Malmö väntar denna vecka en nordeuropeisk tävling i Göteborg och därefter två världstourtävlingar i Kina och Thailand. Goda resultat där och duon Lundqvist/Grawender, som för stunden är 46:a på världsrankningen, kan närma sig sin dröm.
Karin Lundqvist avslöjar dock att hon inte tänker nöja sig med att bli det första svenska dampar att spela ett OS. Målsättningen är högre än så:
– Gärna medalj, säger hon. Satsar du fyra år på att ta dig till OS vill du också komma dit och slåss för det.
Hur viktigt är det att den här satsningen leder er dit ni vill?
– På liv och död, svarar Nina Grawender.
Frågan är vem som kan stå i vägen för en så beslutsam duo?

Nina Grawender

Ålder: 25 år.
Meriter: Representerade Sverige i OS-kvalet 2010. Sex världstourtävlingar med en femteplats i CEV-satellit som främsta merit. Nia i EM tillsammans med Karin Lundqvist (2013).
Klubb: Tävlar för Göteborgs BC.

Karin Lundqvist

Ålder: 32 år.

Meriter: 5 SM-guld, 5 gånger utsedd till årets spelare i Sverige. 45 världstourtävlingar med en femteplats i Grand Slam-eventet i Gstaad som främsta merit. Nia i EM tillsammans med Nina Grawender (2013).

Klubb: Tävlar för Katrineholms VK.

Gå till toppen