Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Djupdykning i garderoben

Nya SVT-programmet ”von Svenssons kläder” handlar inte om mode. Det handlar om kläder, något vi alla använder och förhåller oss till, oavsett om vi är medvetna om det eller ej.

I ett möte med SVT:s kulturchef Eva Beckman fann sig Karin Winther plötsligt mitt uppe i ett glödande försvarstal för kläder och mode. Hon hävdade bestämt att det här inte bara är ett perifert ämne som handlar om konsumtion – det är allmängiltigt och viktigt!
Detta möte resulterade så småningom i ”von Svenssons kläder”, ett program som i form och tilltal påminner en del om SVT-succén ”Historieätarna”, fast här handlar det vad vi tar på oss istället för vad vi stoppar i oss.
Hur klär vi oss när vi vill vara sexiga? Hur har campingmodet förändrats över tid? Hur gick det till när vi började klä oss i sportkläder, även när vi inte sportar? Det är några av frågorna som programledarna Karin Winther och Niklas Källner söker svar på i de sex halvtimmeslånga programmen.
– Kläder är kanske det effektivaste medlet för att berätta för omvärlden vilka vi är – och vilka vi inte är. Kläder är viktiga för alla utom nudister, säger Karin Winther.
Hon har tidigare haft programmet ”Fashion” i SVT. I trailern till ”von Svenssons kläder” säger hon att man kan zappa vidare om man letar efter ett program om mode.
– Det programmet handlade om vad som händer i modebranschen. Men hur folk faktiskt klär sig har ganska lite med det att göra. Kläder är något som alla använder, och kläder behöver inte vara mode, säger hon.
Hon menar att alla människor tänker på vad de sätter på sig, även om vissa gör det på ett medvetet plan och andra mer undermedvetet.
– Det var väldigt intressant när vi bokade intervjuer. Då sa de flesta: ”Nej, det där med kläder är inget jag bryr mig om.” Men när vi sedan började prata närmare så upptäckte vi att det fanns otroligt mycket tankar och extremt mycket medvetenhet kring kläder, säger Karin Winther.
I en intervju har du sagt att alla svenskar klär sig likadant. Har du omprövat den ståndpunkten nu efter inspelningarna?
– Egentligen inte. Eller jo, den är mer gråskalig nu. Men det går inte att komma ifrån att svenskar ogillar att sticka ut från sitt sociala sammanhang. Extravagans och excentricitet är inget som premieras direkt, säger Karin Winther.
Det första programmet handlar om jobbuniformer. Sex personer ställs upp som vid en vittneskonfrontation och Niklas Källner, känd som flygande reporter i ”Skavlan”, får gissa vad de har för yrke. Han prickar in merparten av dem. Den enda riktiga bommen är när han misstar en träslöjdslärare för en fastighetsskötare.
Det är inte så svårt som man kan tro, enligt Karin Winther. De flesta människor följer den osynliga klädkod som gäller för deras yrke. Det handlar om trovärdighet.
– Om du jobbar på bank och ska förvalta någons livsbesparingar så klär du dig väldigt strikt och förtroendeingivande. Men om du jobbar på en reklambyrå ska du inte klä dig i kostym, utan mer kreativt, eftersom det är det kreativa kunden betalar för.
En som tydligt har brutit mot klädkoden för sitt skrå är Håkan Juholt. I första avsnittet går man husesyn i hans garderob och finner där de famösa trekvartsbyxorna. Det bespottade fejkskärpet har han dock hemma i Oskarshamn. Juholt är övertygad om att dessa stilmässiga klavertramp spelade en betydande roll i hans fall.
Ju osäkrare bransch man jobbar i desto viktigare är det att kläderna är rätt, säger Karin Winther.
– Det är tydligt att det finns lite trygghet i vårt finansiella system och även i vårt demokratiska system. I sådana branscher är det extremt viktigt att utstråla kontinuitet och trovärdighet. Antingen om du riktar dig till en väljare eller till någon vars pengar du ska ansvara för, säger Karin Winther.
Hon har själv blivit utsedd till bäst klädda kvinna och håller på att ta en kandidatexamen i modevetenskap. Men hur är det med Niklas Källners modeintresse? Karin Winther börjar skratta när jag för det på tal.
– Niklas har aldrig varit intresserad av mode på det sättet. Men under inspelningarna har han blivit väldigt intresserad av vad kläder betyder. Han genomgick samma resa som jag tror att många av tittarna kommer att göra. Den instinktiva reaktionen är: ”Jag är inte intresserad av det.” Och sen bara: ”Jo, jag var tydligen sjukt intresserad av det här, när jag tänker på det”, säger Karin Winther.
”von Svenssons kläder” sänds klockan 21.00 i SVT1 på onsdagar. I veckan sänds avsnitt två av sex.
Gå till toppen