Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I otakt med moralen

Sex unga män dömdes för våldtäkt i tingsrätten – och friades i hovrätten. Fallet med gruppvåldtäkten i Tensta upprör många. Ann Heberlein påminner om att juridik och lagstiftning inte är statiska fenomen.

Ann Heberlein - doktor i etik.Bild: Peter Frennesson
”Jag sade nej. Hur säger man nej så att det blir mer nej?” Den femtonåriga flickan som anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Tensta i vintras är förtvivlad. Sex unga män fälldes för våldtäkt i tingsrätten. Domen överklagades och i veckan friades samtliga i hovrätten. Enligt hovrätten befann sig flickan visserligen i en utsatt situation, men inte i ett hjälplöst tillstånd. I en intervju med Aftonbladet beskriver hon sin ilska och vanmakt: ”Om rätten säger att det inte är deras fel, då menar de att det är mitt fel.” Hon kämpar. Med skammen. Med skuldkänslor. Med förtvivlan över att inte bli trodd.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen