Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

”Man blir ledsen när man hör om båtolyckan”

– Man blir ledsen när man hör om båtolyckan. Det är ju inte första gången, säger Mukhtar Adan Ali, Malmöbo med rötterna i Somalia.
Händelsen påminner honom om en släkting som försvann någonstans på Medelhavet för ett par år sedan.

Mukhtar Adan Ali jobbar som språkcoach på sfi men ibland hjälper han till på en somalisk restaurang på Persborgstorget.
På tv-skärmen som hänger i taket visas program från hans forna hemland.
– De har pratat om olyckan tidigare ikväll, det är väl den värsta hittills. Det får oss att tänka på en släkting, en kvinna som gick på en båt som skulle korsa Medelhavet. Det var några år sedan nu. Vi vet inte vart hon tog vägen. Ingen vet om hon lever eller är död, säger han.
En kvinna inne på restaurangen skakar uppgivet på huvudet. Hon kände också den nu försvunna kvinnan.
Mukhtar Adan Ali lämnade sitt hem i norra Somalia på 90-talet. Men själv behövde han dessbättre aldrig korsa Medelhavet med båt.
– Jag flög till Moskva, tog mig sedan till Warszawa, därefter till Swinoujscie och sedan båten till Sverige. Det var på den tiden som Sverige ville ta emot flyktingar. Nu känns det som att hela Europa stänger sina gränser och vill bygga en mur.
Människomugglarna drar nytta av den pressade situationen i Somalia, menar han.
– Man säger att man har besegrat al-Shabaab. Men så är det inte. Det är en svår situation. Därför reser folk till Europa men de som kommer till Sverige nu saknar ofta utbildning helt och hållet och får därför svårt att anpassa sig.
I en källarlokal på Bennets väg i Rosengård arbetar Baarliin Ali Asir med läxläsning för somaliska barn i Somaliska fred- och skiljedomsföreningens regi. De yngsta är bara fyra, fem år gamla.
– Det är viktigt att de lär sig svenska och lär sig räkna, men vi läser också somaliska, säger hon.
Baarliin Ali Asir har sett och hört om olyckan på tv under dagen.
– Det är hemskt. Jag har hört många prata om det i dag, säger hon.
I år är det fem år sedan hon lämnade Somalias huvudstad, Mogadishu, med flyg till Dubai och sedan vidare till Sverige.
– Min pappa tyckte jag skulle resa, han ville att jag skulle få det bättre, säger hon.
Fattigdomen är stor i Somalia, och desperationen gör att folk är beredda att ta sig till Europa under vilka omständigheter som helst.
– Det finns inga möjligheter att hitta jobb i Somalia. Det är många som har problem. Man försöker sälja mat på marknaden men det går inte. Och då räcker inte pengarna, säger hon.
Gå till toppen