Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Vi måste släppa låt-gå-mentaliteten”

Var tredje tjej mellan 15 och 20 år vill lägga sig under kniven. Det är dags för oss som passerat tonårsgränsen att ta vårt ansvar, skriver Rebecca Söderström.

Var tredje tjej mellan 15 och 20 år vill lägga sig under kniven, skönhetsoperera sig. I en värld där uppfattningen om att individens frihet går före allt lär den siffran inte sjunka. När vuxna istället för att säga ”du är bra som du är”, säger att ”du får göra som du vill”, lämnas unga i sticket.
Vi vuxna talar ofta och gärna om hur medier och reklam påverkar unga människor, men sällan om vårt eget ansvar. Nästan aldrig rör frågorna vad vi gör för de unga och barn vi möter i vår vardag. Genom våra val och ställningstaganden förmedlar vi värderingar som påverkar såväl deras, som hela samhällets, utveckling.
Skönhetsoperationer är ett konkret exempel. I diskussionerna om dem uppstår oftast tre läger: vissa är positiva, andra är skeptiska och några helt emot. Ofta slutar samtalet med ett konstaterande att det är upp till var och en om den vill plastikoperera sig eller ej. Det är på ett sätt sant – och samtidigt falskt. För vi är alla barn av vår tid, summan av vår omvärld.
Ungdomsorganisationen Reacta arbetar på olika sätt med ungas hälsa, särskilt med frågor relaterade till självkänsla. Vi har en lokalförening i Rosengård som arbetar med läxhjälp och stödverksamhet. Unga vuxna hjälper barn och unga in i samhället.
Initiativtagarna till Reacta Malmö är idag unga vuxna och flera av dem har erfarenhet av att själva ta sig ifrån en omgivning där de har haft svårt att få stöd till att idag ägna sig åt högre studier.
Att var tredje tjej mellan 15 och 20 år vill skönhetsoperera sig visar uppgifter som Sifo fick fram i fjol genom att intervjua 1 000 personer inför SVT-programmet Skönhetsbubblan. Varför upplever så många unga att dagens ideal är så svåra att uppnå, att det krävs kirurgiska ingrepp för att man ska passa in? Svaret, åtminstone till viss del, ligger i ”gör det som känns bra för dig, så gör jag det som känns bra för mig”, en till intet förpliktigande hållning, ett ställningstagande som också gör att man undviker konflikt.
Rapporterna om ökad psykisk ohälsa haglar tätt. Senast visade Socialstyrelsens omfattande undersökning Barns och ungas hälsa, vård och omsorg 2013 att svenska 15-åringar mår sämre än jämngamla i andra västländer och allt fler 16-24-åringar får vård på grund av psykisk ohälsa.
Det är dags för oss som passerat tonårsgränsen att kliva fram och ta vårt ansvar. Vi måste släppa den bekväma låt-gå-mentaliteten och istället våga stå upp för våra värderingar. Det handlar inte om att slå de unga i huvudet med vad vi tycker, utan om att visa på ett medvetet förhållningssätt.
Det finns ingen rim och reson i att tonåringar känner att de inte duger så till den milda grad att de måste göra om sig och riskera liv och lem. De år när man beslutar vad man ska plugga och vad man ska jobba med, den tid då man undrar vart man ska flytta och vem man vill bli, är nog så ångestfyllda som de är.
Dagens unga ställs inför ett oändligt antal val. Att bestämma vad som är viktigt på riktigt är något vi måste hjälpas åt med.
Så säg istället: ”Du får göra som du vill, så länge du vet att du är bra precis som du är.”
Kommentera denna artikel här.
Rebecca Söderström är ordförande i ungdomsorganisationen Reacta.
Reacta driver olika typer av hälsoprojekt på 13 orter i Sverige. I organisationens riksstyrelse ingår unga medlemmar från lokalavdelningarna och vuxna stödjare.
Gå till toppen