Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtta sätt att gissa rätt

Snart kommer årets Nobelpristagare i litteratur att få sitt livs telefonsamtal. Tills dess: en flod av gissningar. Här är några metoder för att vässa chansningarna – och bli den som faktiskt prickar rätt.

1. Avlyssna Svenska Akademien. Svårt, olagligt och osportsligt. Gör inte det.
2. Lär känna ett par akademiledamöter. Numera läcker dock akademien inte som förr. På sjuttiotalet låg artiklarna klara för publicering i DN och Expressen redan dagen före tillkännagivandet. Sannolikheten för att en fridsam, korrekt akademiker som Tomas Riad ska glunka något för en nybliven bekant är förmodligen nära noll. Särskilt med tanke på att han är att betrakta som trainee för uppdraget som ständig sekreterare.
3. Kolla vilka som har fått Stig Dagerman-priset. Både 2004 och 2008 har samma person också fått Nobelpriset.
4. Kolla vilka författare som verkar mest sugna på att återvända till Bokmässan i Göteborg, år efter år efter år. När en författare kallar sig ”Sverigevän” bör du reagera med misstänksamhet. Och som akademien säger inför sina invalsärenden: åstundan är inte meriterande.
5. Kolla hur oddsen rör sig hos de stora spelbolagen. De har noll koll på litteratur – de klarar faktiskt inte ens alltid av att könsbestämma kandidaterna, vilket en person på Ladbrokes visade genom att i ett samtal med mig referera till Joan Didion som ”han”. Men pengar är på riktigt. Om ett odds störtdyker nära tillkännagivandet, så är det för att någon har satsat en rejäl slant på en kandidat, och därför kanske faktiskt har goda insikter om vem som ska vinna. Viss observans anbefalles alltså.
6. Räkna på könsbalans och geografisk balans. Tänk sedan tvärt om. Svenska Akademien älskar att ge fanken i allt sådant. Just därför kan man på goda grunder anta att en äldre asiatisk man kan få priset även i år.
7. Granska ledamöternas personliga smak. Ingen ska tro att Gao Xingjian hade fått priset år 2000 om det inte hade varit för ledamot Göran Malmquists enträgna lobbande.
8. Ta dig in på Nobelbiblioteket i Stockholm, och kolla vilka av de möjliga kandidaternas böcker som är mest utlånade. Förr i tiden en tänkbar metod för snokare. Numera går akademien inte på sådana lätta, och lär ibland beställa exemplar från andra håll och under andra namn. I den mån kandidater läses under pendling – Peter Englund åker dagligen tåg från Uppsala till ämbetsrummet vid Stortorget – så används ofta ett vilseledande skyddsomslag. Peter Englund har viss bakgrund inom den militära underrättelsetjänsten, och lär väsentligen ha skärpt upp säkerhetsrutinerna.
Gå till toppen