Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Design i varje detalj

I mitten på en kornblå soffa har industridesignern Li Lundvang sin favoritplats. När hon väl bestämmer sig för att sätta sig där. Stolen vid datorn är en svår konkurrent.

Li Lundvang är utbildad industridesigner och gillar det mesta som har med design att göra. När hon träffade sin sambo Gustav Olsson hade han precis renoverat en sekelskifteslägenhet i centrala Malmö.
– Här fanns det mesta, men det hade inte riktigt kommit på plats, säger Li Lundvang lite diplomatiskt.
Den kornblå soffan stod i skymundan i arbetsrummet. Efter lite funderande kånkades den in i vardagsrummet och ställdes vid fönstret. Tillsammans med en stor mönstrad matta, som de ropade in när Li Lundvang jobbade på ett auktionshus, är soffan numera favoritplatsen.
– Jag trivs verkligen i det här rummet.
I övrigt består inredningen av en sparsmakad mix av utvalt arvegods, klassisk design och ”kul” prylar. Li Lundvang pekar på två små plåtrobotar i fönstret.
– Jag köpte dem på en marknad i Barcelona, en till oss var. Tavlan som Gustavs morfar Göran Paulsson målat gillar jag också, säger hon och visar på oljemålning i klara färger.
Med en mamma som är inredningsarkitekt kan man undra om Li Lundvang var orolig över synpunkter på inredningen?
– Nejdå, mamma lägger sig aldrig i och gillar när det är personligt. Kanske för att hon jobbar mycket med offentlig inredning som oftast är rätt stel.
Ovanför soffan hänger tre inramade små grafiska figurer som går under namnet The Space Fauna. De är resultatet av ett projekt för NASA i Texas som Li Lundvang gjorde tillsammans med Mina Karami i slutet av utbildningen till industridesigner.
Duon skapade collage med organismer som man tycker sig känna igen som insekter, flygfän eller fiskar. Men vid en närmare titt så är det ingenting man hittar i den jordiska faunan.
– Vi ville koppla ihop design med studier gjorda om tänkbart liv i rymden. Ambitionen var att formge utomjordliga organismer utan att de fick formen av aliens, berättar Li Lundvang.
Alla har egna namn, även på latin, för att förstärka deras egenart. Efter en stunds funderande utnämner hon en favorit: Norfolk från Mercury.
Utöver jobbet som grafisk formgivare på en ung mäklarbyrå har hon fler egna bildprojekt på gång.
– Jag jobbar mycket med collage och scannar bilder som jag sedan jobbar vidare med i datorn. Så nästa projekt blir att fixa till arbetsrummet där både jag och Gustav sitter väldigt mycket. Sanningen är väl att jag sitter mer vid datorn än i soffan.
Kanske något av projekten blir en film. Pappa är dokumentärfilmare och som liten tittade hon ofta på när han satt och redigerade sitt material.
– Jag har alltid tyckt om det grafiska uttrycket och ett tag var jag inne på att utbilda mig till grafisk designer.
Under utbildningstiden intresserade sig Li Lundvang för samspelet mellan människa och produkt.
– Mitt examensprojekt handlade om lokal produktion som är ett av projekten som jag vill utveckla vidare. Liksom drömmen att flytta ut till ett eget hus på landet.

Li Lundvang

Bor: I centrala Malmö, född och uppvuxen i Göteborg.
Familj: Sambo Gustav Olsson.
Gör: Grafisk formgivare på MOHV Fastighetsförmedling sedan 2011. Egna projekt.
Bakgrund: Utbildad industridesigner i Lund 2006-2011.
Gör gärna: Umgås med vänner, äter ute på Möllan, gör utflykter och reser.
Trivs: Just nu i Malmö. ”Malmö är lagom stort.”

The Space Fauna

Motiv: Sju egensinniga organismer som tryckts upp som affischer och säljs på Form/Design Center. Upplaga: 100 exemplar av varje.

Idé: Projekt tillsammans med Mina Karami för NASA i Texas, genom läraren Per Liljeqvist på industridesignutbildningen.

Tema: Evolution i rymden.

Gå till toppen