Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blev utslängd efter protest

Klara Hammarstrand tröttnade på vad hon upplevde som ett sexistiskt sånguppträdande på en bal i AF-borgen i lördags.

Klara Hammarstrand.Bild: Foto: Privat
För 36:e gången i ordningen arrangerades i år Snörsjöabalen av Helsingkrona nation. Mot slutet av sittningen skulle LASS, Lunds Akademiska Segelsällskap, göra ett uppträdande inför de cirka 400 gästerna. Gruppen, bara män, inledde med att sjunga en sång varefter en av dem höll ett tal. Enligt vittnen som Sydsvenskan har talat var flera av dem märkbart berusade
– De tar upp vår övermarskalk på scenen och sjunger "Flickan i Havanna" för henne, berättar Klara Hammarstrand, som själv är medlem i nationen och som satt vid ett av borden längst fram.
– När de tystnade så ställde jag mig upp och sa: "Här har vi alltså 20 killar som sjunger en låt om en hora".
Evert Taube-klassikern handlar om en prostituerad kvinna som försöker locka till sig sjömän i den kubanska huvudstaden. Medlemmarna i LASS valde att fokusera på de versrader som handlar om hur flickan lockar med sin "röda ros". Enligt Klara Hammarstrand brukar de sjunga sången för kvinnor på stan och de har en gång försökt stanna henne när hon var ute och cyklade i Lund. Detta, tillsammans med ett klumpigt framförande tidigare under balen, fick henne att reagera.
Snabbt kom kuratorn, nationens ledare, fram till Klara Hammarstrand bord, i ett försök att släta över det inträffade. Även en av LASS-medlemarna och den marskalk som var ansvarig för bordet ville prata.
– Samtidigt kom många fram och ville tacka mig så det var tumult runt min plats i några minuter, säger Klara Hammarstrand.
När sittningen var slut skulle sällskapet flytta sig till en annan sal i AF-borgen för att dricka kaffe. Då kom en vakt fram till Klara Hammarstrand.
– Han sa att han hade fått en order att jag skulle ut.
Till studenttidningen Lundagård säger kuratorn Robert Lekström:
– Jag förstod att hennes kritik riktade sig mot sången men hon formulerade sig så att det lät som om hon kallade vår övermarskalk för en "jävla hora".
Dessutom säger han att Klara Hammarstrand var "oerhört onykter".
Det är en bild som varken hon eller vittnen som Sydsvenskan har talat med delar.
– Visst, det serveras vin till maten, men hon var inte full, bara väldigt förbannad över att kvinnorna på balen behandlades som sexobjekt, säger Thine Lindell som satt några bord bort.
– Det verkade vara okej att sjunga sexistiska sånger, men inte okej att säga emot, säger Klara Hammarstrand.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen