Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöelever ser film i Iran

Just nu pågår den årliga barn- och ungdomsfilmfestivalen i Isfahan, Iran. Två av jurymedlemmarna på plats är My Sundberg och Viggo Hasselqvist från Malmö.

My Sundberg och Viggo Hasselqvist går i åttan på den kreativt inriktade Humfryskolan där man arbetar mycket med film i undervisningen. Tack vare att skolans elever är flitiga besökare på Buff, Malmös filmfestival för unga, har de fått denna möjlighet. Förutom juryuppdraget har My Sundberg och Viggo Hasselqvist fått i uppgift att hålla ögonen öppna efter filmer som kan bli aktuella att visa för Malmös unga publik.
– Eleverna ser mycket film och är goda representanter för Buff, säger Julia Jarl, festivalansvarig.
My Sundberg och Viggo Hasselqvist är förberedda på att tonvikten på festivalen ligger på iransk film och filmer från arabisktalande länder långt ifrån Hollywood.
– I längden är det tråkigt att bara se västerländsk film, säger Viggo Hasselqvist.
My Sundberg och Viggo Hasselqvist har förberett sig för juryarbetet genom att tillsammans med sina klasskamrater analysera film på engelska. De har besökt svensk-iranska föreningen som har försett dem med en ordlista.
– Men det kommer att kännas mer seriöst i Isfahan än inför klassen, säger My Sundberg.
Med sig har de filmkamera för att dokumentera resan för skolkompisarna och Sveriges Radio. De började redan på packningsstadiet.
– Vi ska spela in en radiodagbok för Kino i P1, säger Fredrik Håkansson, lärare och produktionsansvarig på Humfryskolan, som följer med på resan.
Årets festival är nummer 27 i ordningen. Juryn består av unga mellan tolv och fjorton år från hela världen. Sverige deltar för första gången och festivalbesökarna kommer få se ”Eskil och Trinidad” som hade svensk premiär i mars med bland andra Ann Petrén.
Gå till toppen