Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Operatörer ogillar fri roaming

Svenska operatörer är kritiska till ett EU-förslag som bland annat tvingar operatörer i EU att erbjuda gratis roaming, alltså där mobiltrafiken går via andra operatörers nät.

EU-kommissionären Neelie Kroes vill driva igenom paketet där förslaget ingår så snart som möjligt, bland annat för att få i gång investeringar i telekomsektorn, sade hon vid en pressträff i Stockholm i dag.
Kroes är orolig för att Europa halkar efter inom mobilt bredband jämfört med andra delar av världen.
– Sverige är bäst i klassen i flera ämnen, men tittar man på resten av Europa är det inte fallet, säger hon till TT.
Enligt Ingrid Stenmark, chefsjurist på Telia Sonera, riskerar dock förslaget tvärtom att leda till minskade investeringar i mobilnäten.
– Det här är ett paket som leder till mer reglering, inte mindre, samtidigt som det leder till mindre investeringar, inte mer.
Peder Ramel, vd för Tre, pekar på att EU sedan flera år tillbaka har pressat operatörerna att sänka sina roamingpriser genom att sätta en övre prisgräns. Den modellen gillar han bättre än den som nu föreslås - att operatörerna ska erbjuda samma priser för samtal och mobilsurf i utlandet som i abonnentens hemland.
– Vi skulle kunna sänka priserna mycket mer om EU-kommissionen hade fortsatt pressa operatörerna.
Men det finns för många murar inom EU:s telekommarknad, enligt Neelie Kroes. Hon pekar på att det är 28 olika marknader, och att man är långt ifrån en enad marknad med enhetliga priser. Hon anser att roaming är "gammaldags" och hon vill ta bort avgifterna för konsumenternas skull.
– En del av paketet är att bli av med roaming, och jag vet att operatörerna inte är nöjda med det förslaget, konstaterar hon.
Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige, pekar på att svenska mobilkunder i dag har lägre priser än kunder i många andra länder i EU. Enligt honom finns det bra delar i paketet, men just roamingförslaget är dåligt. Sverige har i dag låga och ofta fasta priser på röstsamtal, sms och data, och ett högt användande av mobilnäten. Men som förslaget ser ut nu kommer Sverige att "straffas enormt" och operatörerna kommer att tvingas höja priserna, enligt Ekman.
– För att det ska bli samma pris i alla länder måste någon höja och någon sänka, och i Sverige kommer svenska konsumenter drabbas av att priserna höjs, och det tycker jag är fel. Om paketet går igenom som det är nu så finns det ingen annan väg. Några offras för att alla ska få det lite bättre, säger Ekman.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen