Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sveriges slavhandel i fokus

Sverige var djupt involverat i slavhandeln från Afrika. I veckan uppmärksammas årsdagen för avskaffandet.
Malmöbon Charlene Rosander är en av arrangörerna, och har själv ursprung från Ghana - där ett svensk slavfort fanns.

Varför uppmärksammar ni den svenska transatlantiska slavhandeln?
– Många känner inte till att svensk slavhandel har förekommit och förstår inte att dagens afrofobi grundar sig i den tidens rasism. Man ser inte gruppen afrosvenskar som utsatt och vet inte att hatbrotten ökar mot gruppen.
-I England är man mer medveten om sin historia och förstår mer vad som är en kränkning. Det finns en ovilja att prata om detta i Sverige. Vi har en historia av att vara neutrala. Ändå vara England mycket tidigare med att avskaffa den transatlantiska slavhandeln, 1807. Sverige slutade 1847.
Varför lever stereotypen av svarta kvar i dag?
– Nidbilder i till exempel äldre barnböcker skapades för att förlöjliga svarta. De grundar sig i gammal rasism. Men om man inte känner till bakgrunden tycker man lätt att vi klagar och försöker begränsa yttrandefriheten. Men de blandar ihop det och yttrar sig bara för att. Yttrandefriheten förvandlas alltså till just rätten att kränka, och blir viktigare än medmänsklighet.
Varför tycker du att det är viktigt att öka kunskapen?
– Jag har släktingar i Ghana. Jag var där när jag gick i mellanstadiet och besökte slavfort. Jag blev förvånad när jag läste att det var ett svenskt fort. Jag visste inte att Sverige hade varit inblandade i slavhandeln. När jag kom tillbaka till skolan ville jag visa bilder och berätta för mina klasskompisar. Det fick jag inte för min fröken. Hon sa att det inte var sant. Det var då jag förstod min historia och samtidigt så sa man till mig att min historia inte var viktig.
Vad har du för egna erfarenheter av rasism?
– Jag har upplevt mer generell rasism - ett utanförskap för att jag inte har ett mer stereotypt svenskt utseende. Men min bror, som är mörkare i huden har mött en hårdare rasism. Till exempel sa min rektor att han inte fick komma till min skola eftersom de andra barnen blev rädda för honom.
 
Fotot. Minnesdagen över slavhandeln avskaffande på St Barthelemy år 1847 uppmärksammas med ett seminarium på Malmö högskola på onsdag. Under veckan pågår också African filmfestival på Biograf Spegeln.

Charlene Rosander

Namn: Charlene Rosander.
Ålder: 28 år.
Bor: Malmö.
Gör: Verksamhetsledare på RGRA, Rörelsen gatans röst och ansikte och talesperson för Afrosvenskars forum för rättvisa.

Min dag

07.00 Vaknar.
10.00 Kommer till jobbet på RGRA. Då har vi ofta möte.
15.00 Då börjar ungdomarna droppa in på RGRA.
17.30 Går på dans.
20.00 Umgås med min pojkvän, uppdaterar mig om vad som hänt i världen och målar.

Svensk slavhandel över Atlanten

Den storskaliga slavhandeln med afrikaner pågick från 1500-talet och ungefär 400 år framåt. Sverige var främst involverat genom kolonin St Barthelemy och i Ghana, som då var kolonin Svenska guldkusten. Där byggde bland annat slavfortet Carolusborg där män, kvinnor och barn trängas i fängelsehålor i väntan på att bli fastkedjade på slavskeppen.
Källa: Utbildningsradion.
Gå till toppen