Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Sveriges slavhandel i fokus

Sverige var djupt involverat i slavhandeln från Afrika. I veckan uppmärksammas årsdagen för avskaffandet.Malmöbon Charlene Rosander är en av arrangörerna, och har själv ursprung från Ghana - där ett svensk slavfort fanns.

Varför uppmärksammar ni den svenska transatlantiska slavhandeln?– Många känner inte till att svensk slavhandel har förekommit och förstår inte att dagens afrofobi grundar sig i den tidens rasism. Man ser inte gruppen afrosvenskar som utsatt och vet inte att hatbrotten ökar mot gruppen.-I England är man mer medveten om sin historia och förstår mer vad som är en kränkning. Det finns en ovilja att prata om detta i Sverige. Vi har en historia av att vara neutrala. Ändå vara England mycket tidigare med att avskaffa den transatlantiska slavhandeln, 1807. Sverige slutade 1847.Varför lever stereotypen av svarta kvar i dag?– Nidbilder i till exempel äldre barnböcker skapades för att förlöjliga svarta. De grundar sig i gammal rasism. Men om man inte känner till bakgrunden tycker man lätt att vi klagar och försöker begränsa yttrandefriheten. Men de blandar ihop det och yttrar sig bara för att. Yttrandefriheten förvandlas alltså till just rätten att kränka, och blir viktigare än medmänsklighet.Varför tycker du att det är viktigt att öka kunskapen?– Jag har släktingar i Ghana. Jag var där när jag gick i mellanstadiet och besökte slavfort. Jag blev förvånad när jag läste att det var ett svenskt fort. Jag visste inte att Sverige hade varit inblandade i slavhandeln. När jag kom tillbaka till skolan ville jag visa bilder och berätta för mina klasskompisar. Det fick jag inte för min fröken. Hon sa att det inte var sant. Det var då jag förstod min historia och samtidigt så sa man till mig att min historia inte var viktig.Vad har du för egna erfarenheter av rasism?– Jag har upplevt mer generell rasism - ett utanförskap för att jag inte har ett mer stereotypt svenskt utseende. Men min bror, som är mörkare i huden har mött en hårdare rasism. Till exempel sa min rektor att han inte fick komma till min skola eftersom de andra barnen blev rädda för honom.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy