Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alkoholen har blivit ett problem

Dramatiken kring Staffanstorps mässresor och spritinköp fortsätter.
Kommunstyrelsens förre ordförande berättar nu om sina alkoholproblem.

Michael Sandin har insett att han i sociala sammanhang gärna dricker för mycket. Han fruktar att hans vanor påverkat representationskulturen i Staffanstorps kommun.Bild: Foto: Lars Dareberg
Regionrådet Michael Sandin (M) tar emot Sydsvenskan hemma i sitt radhus i Staffanstorp på tisdagsmorgonen.
Han är påtagligt nervös när han sätter sig vid matsalsbordet och börjar berätta.
– Jag har sökt vård för vad jag själv bedömer som tilltagande alkoholproblem. Jag ska ha min första kontakt med läkare i eftermiddag, förklarar han.
Michael Sandin var med på de tre omskrivna resorna till fastighetsmässan i Cannes. Sydsvenskan har sedan börjat undersöka hans utgiftskonton hos kommunen och regionen.
– Granskningen gav mig anledning att fundera och titta tillbaka. När jag ser alla kvitton som ni har begärt ut får jag en bild av min alkoholkonsumtion som jag inte riktigt varit medveten om. Jag ser också att det inte bara är i samband med middagar, utan även under andra tider på dygnet.
Michael Sandin har under helgen funderat över hur det har kunnat bli så här. Han ger flera förklaringar.
En är den magoperation han genomgick för fyra år sedan för att minska sin övervikt.
– Operationen fungerar så tillvida att jag inte kan äta de mängder som jag gjorde innan, även om jag fortfarande är glad för god mat. Men enligt läkarna visar forskning att vissa ersätter mat med alkohol, när de inte kan äta lika mycket som innan.
Han ser också sin arbetsbelastning som en orsak till att arbete och fritid flutit ihop, liksom vanor och ovanor.
– Det är en livsstil jag själv har valt. Uppdraget här i Staffanstorp och mitt nuvarande uppdrag i regionen innebär arbetsveckor på upp till åttio timmar.
Michael Sandin befarar att hans alkoholvanor också har blivit kommunens officiella linje.
– Det har bidragit till en icke acceptabel kultur när det gäller representation.
Många har reagerat på mässdelegationens snapsfrukostar på Kastrup och vin till arbetsluncher.
– Jag förstår det, och det är en av de saker som väcker signaler när det gäller min egen situation.
Han klandrar ingen medarbetare för att de inte försökt bromsa utvecklingen.
– Jag har varit kommunstyrelsens ordförande och värd, och satt standarden. Det vore dumt och fegt av mig att säga något annat. Även i Cannes, när jag var kommunstyrelsens ordförande, blev det en kultur som jag bidragit till och får ta ansvaret för.
Han ångrar att han snäste av KD-ledamoten Magnus Lunderquist som ifjor motionerade i fullmäktige om alkoholfri representation.
– Med facit i hand så var det fel. Sannolikt hade denna alkoholkultur inte uppstått om det funnits ett regelverk som sagt stopp. Nu är allt tillåtet, och de som formellt granskar, revisorer och de som attesterar, har inte kunnat säga till.
Michael Sandin välkomnar kommunledningens beslut att låta en advokatbyrå göra en extern revision av kommunens representation under mandatperioden och utarbeta förslag till alkoholpolicy.
Det innebär att hans sista år som kommunstyrelsens ordförande, 2012, också ska granskas. Hans utlägg för representation kommer att vara mycket högre än övrigas, visar en hastig koll.
– Men det beror på att jag nästan alltid tar notan. Det har bara blivit så.
Han tror inte Staffanstorps kommun representerat för mycket. Kommunen har haft många kontakter, nationell och internationellt, och många affärer har gjorts på senare år.
– Men överdrifter med alkoholen kan diskuteras. Plus att det är andras pengar, som man måste var extra försiktig med, säger moderaten som såg skattesänkningar som sina främsta triumfer under de tio år han ledde kommunen.
Michael Sandin tror inte att han har ett kemiskt beroende av alkohol.
– Jag känner själv att det är ett beteendeproblem, att jag i sociala sammanhang väldigt gärna dricker, kanske inte bara ett glas utan två, tre och fyra.
Han påpekar att han trots problemen orkat arbeta uppåt sjuttio timmar i veckan som regionråd. Men nu känns det tungt.
– Min uppfattning är att jag nog bör sjukskrivas. Jag behöver stanna upp och tänka till om min livssituation, och det är svårt i den här typen av jobb. Om det handlar om dagar, veckor, månader eller års sjukskrivning är något som läkarna får avgöra.
Framtiden som regionråd är oviss, inser han.
– Det beror på hur länge sjukskrivningen blir, Är det bara några veckor, så är det säkert inte ohanterligt. Men om det är en längre period, så blir det självklart en annan diskussion.
– Sen är väl min absoluta förhoppning och ambition att komma tillbaka och med full kraft, kanske ännu mer kraft, ägna mig åt det jag ska.
Michael Sandin har hittills bara berättat om sitt beslut att söka hjälp för en liten krets av familj och vänner.
– Bland mina vänner har några blivit förvånade, andra inte. Men alla tycker det är bra att jag tar tag i det. Och att jag kommer tillbaka pigg och frisk.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen