Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen vill ta ansvar

Jobb Malmö-skandalen växer. Men ingen vill ta ansvar.
Tunga politiker och tjänstemän skyller på varandra.

Sydsvenskan kunde i går avslöja att företaget Rudolfs Måleri våren 2012 vann upphandlingar om målning av åtta skolor och förskolor i Malmö, med anbud som var mycket lägre än konkurrenternas.
Prisdumpningen möjliggjordes av att Rudolfs Måleri fick flera så kallade servicepatrullanter, alltså arbetslösa på arbetslivsträning, helt bekostade av skattemedel.
Rudolfs Måleri gjorde inga fel. Men Jobb Malmö bröt mot fyra av sina grundregler. Inte minst mot regeln att praktikplatser inte får leda till undanträngningseffekter.
Genom åren har ansvariga politiker och tjänstemän stolt visat upp resultaten av Malmö stads arbetsmarknadsinsatser. Nu har hyllningskören tystnat.
I våras kunde Sydsvenskan avslöja misstänkt korruption, utbredd svågerpolititik och uppblåst utfallsstatistik i Jobb Malmö. I går kom avslöjandet om att Jobb Malmö bidrar till att dumpa priserna i offentliga upphandlingar.
Oppositionen rasar och lägger fullt ansvar på arbetsmarknadskommunalrådet Andreas Schönström (S).
– Man blir förbannad. Konstigt vore det annars. Högst politiskt ansvarig för detta är kommunalrådet Andreas Schönström, säger servicenämndens andra vice ordförande John Roslund (M).
Schönström själv hänvisar till chefer på Jobb Malmö.
– Jag tycker att regelverket är tydligt och att man ska följa det. I övrigt anser jag att det är Jobb Malmös chef som får agera och politikerna i servicenämnden, säger han.
Men hur har det kunnat bli så här?
– Jag har ingen aning. Det får Jobb Malmös chef svara på.
För Amar Sabri (MP), ordförande i servicenämnden, som har det politiska ansvaret över Jobb Malmö är det ingen tvekan om var ansvaret ligger.
– Det ligger hos Jobb Malmös ledning. Jag säger inga namn.
Det är INAR, integrationsoch arbetsmarknadsavdelningen på stadskontoret, som beställer insatserna i Jobb Malmö från serviceförvaltningen.
INAR:s chef heter Jesper Theander:
– Malmö stad ska inte snedvrida konkurrensen, det kan man lugnt bara konstatera. Det finns fyra riktlinjer. Då är det i högsta grad lämpligt att man håller sig till dem, säger Theander.
Vem bär ansvaret för detta?
– Det är ju serviceförvaltningen som gör det operativa arbetet. De sätter riktlinjerna. Det är där man får titta på om det har brustit eller inte, säger han.
Högsta chef för serviceförvaltningen sedan 17 år är servicedirektör Ingmar Simonson. Inte heller han vill ta ansvar för oegentligheterna på Jobb Malmö.
– Vad gäller den subventionerade arbetskraften, så fungerar samhället så. Så ser arbetsmarknadspolitiken ut. Det vill jag inte diskutera. Det får du i så fall göra med Andreas Schönström eller någon annan som är väl insatt i arbetsmarknadspolitik, säger han.
Förra veckan lämnade Jobb Malmös två högsta chefer, Ronny Hansson och Saida Sokolovic, sina uppdrag.
Ny verksamhetschef för Jobb Malmö är Monika Herstedt. På måndagsmorgonen gav Ingmar Simonson henne i uppdrag att utreda uppgifterna som Sydsvenskan presenterat.
– När jag läste artikeln tänkte jag: det här måste vi gå till botten med. Jag vill inte spekulera. Jag vill ta reda på fakta, säger hon.
Vi skriver om fyra regelbrott. Vad säger du?
– Jag vill inte kommentera det. Vi kommer att lämna ett skriftligt svar.
Efter Sydsvenskans granskning i våras, har Malmö stad upphandlat två externa revisioner.
– Nu väntar vi på revisionsrapporten från Deloitte och utredningen från Demokratikonsulten. Och utifrån dem får vi dra slutsatser. Saknas styrdokument eller regler så måste de skapas illa kvickt. Här måste man se till att man absolut inte förser företag med gratis arbetskraft eller skapar undanträngningseffekter på arbetsmarknaden, säger Andreas Schönström.
Det här var väl ett tydligt exempel på just undanträngning?
– Jo, men jag har inte hela historien bakom. Jag tycker att du ska prata med chefen på Jobb Malmö. Det är de som måste ta ansvaret för detta, säger Schönström.
Gå till toppen