Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ringar du in malaria genom att ringa?

Jonas Tegenfeldt, docent i det fasta tillståndets fysik på Lunds tekniska högskola, som leder ett projekt där malaria, sömnsjuka, bakterier och vissa cancersjukdomar kan upptäckas via – mobilen.

– Nej, det handlar om att skicka in en bild från ett minimikroskop via en app i mobilen. Mikroskopet tar en bild från ett litet chip som sorterar ut parasiter, partiklar och eller bakterier ur en enda droppe blod. Labbet kan ställa diagnos via bilden.
Vad är fördelen med det?
– Patienterna behöver inte ta sig till sjukhus för att ta prov. Utrustningen kan hanteras på fältet, vilket är en fördel i länder med tropiska sjukdomar i till exempel Afrika. Traditionell utrustning är dessutom dyr och finns långtifrån på alla sjukhus. Vårt chip blir billigt och enkelt att hantera.
Hur kommer cancer och bakterier in i bilden?
– Cancerceller tenderar att vara mjukare än andra celler. Vi kan formge chippet så att det sorterar ut cirkulerande sådana i stället. På samma sätt ska vi försöka hantera bakterier.
Hur får man för sig att konstruera en sådan sak?
– Det är ju mitt jobb. Vi träffar folk som har behov av olika slags verktyg och så försöker vi utveckla dem.
När kommer utrustningen ut på marknaden?
– Vi har just fått fyrtio miljoner kronor från EU för att fortsätta utvecklingen tillsammans med olika institutioner runtom i världen. Om kanske fyra år har vi en prototyp som kan testas i fält. Ytterligare fyra år senare kan det finnas en färdig produkt.
Gå till toppen