Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saknas regler att bryta mot

Jobb Malmö bröt inte mot några regler. För det fanns inga regler.
Det är slutsatsen i kommunens snabbutredning efter avslöjandet i går.

I måndags berättade Sydsvenskan att företaget Rudolfs Måleri, utan att bryta mot några regler, kunde dumpa priserna i kommunens upphandling av målning på förskolor och skolor under 2012. Detta eftersom företaget, enligt ägaren, hade tillgång till ett tiotal praktikanter vars lön betalades helt med skattemedel.
Sydsvenskan konstaterade att Jobb Malmös praktikverksamheten, som pågått sedan 2005, inte fick något formellt regelverk förrän senhösten 2012. Men i våras fick Sydsvenskan en sammanställning över de regler som gäller.
Det visar sig att Jobb Malmö, i fallet med målningen, brutit mot alla fyra grundregler.
Vid lunchtid i dag, ett drygt dygn efter att Sydsvenskans avslöjande publicerades, kom ett förtydligande från Jobb Malmö. Förtydligandet bekräftar Sydsvenskans uppgifter, men slår fast att Jobb Malmö inte brutit mot några regler. Det fanns nämligen inga regler att bryta mot förrän senhösten 2012.
Hur kommer det sig att servicepatrullen får ett styrdokument först sju år efter starten?
- Jag kan inte svara rakt upp och ner på det. Servicepatrullen har bytt tillhörigheter och chefer. Jag tror att det har spelat roll, säger Monika Herstedt, ny verksamhetschef på Jobb Malmö.
Enligt de grundregler som till slut kom ska praktikplatserna inte orsaka undanträngningseffekter. En annan grundregel är att alla praktikplatser ska vara fackligt förhandlade. Trots att reglerna inte var satta på pränt när Rudolfs Måleri vann sina upphandlingar, menar Jobb Malmö i sitt förtydligande att verksamheten fungerade bra ändå. Det är, skriver de, viktigt att praktikplatser har ett tydligt syfte och att uppföljningar sker löpande. "Detta menar vi att servicepatrullverksamheten lever upp till". Jobb Malmö understryker att det är "viktigt att samverkan och kontroll via Arbetsförmedlingen fungerar".
Det gjorde den inte enligt de tjänstemän på Arbetsförmedlingen som Sydsvenskan har pratat med, bland dem arbetsförmedlaren Susan Fuchs.
- Jag förklarade för Jobb Malmö att Rudolfs Måleri tagit emot praktikanter tidigare och att det inte lett till jobb. När jag traskade över till Rudolfs Måleri, visade det sig att de precis vunnit en upphandling med ett väldigt lågt bud. Då sa jag nej. De ville ju ha praktikanter för att klara det jobbet, säger hon.
- Firman kunde inte heller garantera att någon skulle få jobb. De påstod att praktikanterna skulle utbildas som lärlingar. Men när jag kontrollerade med facket, visade det sig att det inte fanns någon substans i det, säger Susan Fuchs.
Jobb Malmö hävdar i sitt förtydligande till Sydsvenskan att "arbetsförmedlare var inkopplade vid placeringarna" på Rudolfs Måleri. Sedan ändrar de sig. Ett par timmar senare skickar de ett förtydligande av förtydligandet. Nu heter det att "arbetsförmedlare var inkopplade vid flera av placeringarna" på målerifirman.
En av dem var arbetsförmedlaren Sigrun Sigurdsson. Också hon sa nej.
- Det var jättebråttom att få in praktikanter som kunde tänka sig att göra snabba målningsjobb åt Rudolfs Måleri. Jag sa "stopp och belägg". Praktikanter ska praktisera, inte ersätta arbetskraft på ett företag, säger hon.
En tredje grundregel hos Jobb Malmö är att praktik hos privata företag bara ska medges "kortare" perioder.
- Regeln om att praktik bara skulle vara kortare perioder fanns inte då. Vi medger att ett par praktikanter var mer än 4+4 veckor, som reglerna säger i dag, hos Rudolfs Måleri, säger verksamhetschefen Monika Herstedt.
Den fjärde grundregeln är att det ska finnas ett "anställningsbehov" hos företag som tar emot praktikanter. Rudolfs Måleri anställde inga av sina fjolårspraktikanter, eftersom företaget gick i konkurs.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen