Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Vi minns Efon Ask

Den välkända fotbollsdomaren och Malmöprofilen Efon Ask har avlidit efter en tids sjukdom. Här publicerar vi läsarnas minnen av honom, ibland redigerade och nedkortade.

Efon Ask blev 75 år.Bild: Arkivfoto: Johanna Wallin 2008
En bra dag förvandlades till en kväll där jag sitter och tänker på hur det var att träffa Efon första gången. Han kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta och nästa gång vi träffs igen så skall jag bjuda på en öl när vi sitter på var sitt moln.
Efon hjälpte mig när jag kom till IFK Malmö som en ung och stökig fotbollsspelare.
Jag vill tacka dig för all tid du tog dig och jag skall alltid komma ihåg dig som personen som hjälpte mig när jag behövde det som mest.
Tills vi möts igen så skall jag göra som du alltid sa till mig.
Ta vara på dagen som det var den siste.
Tack för allt och jag vet att det är många med mig som har en historia att berätta.
Tommy Andersson
Efon, vi saknar dig redan.
Thomas Sunesson f.d. MFF
Jag har ett ganska fantastiskt minne av Efon Ask. Han dömde en match av ganska hög dignitet, där jag medverkade. Det rörde sig om finalen av "Kronprinsens Pokal", en turnering mellan Sveriges alla gymnasieskolor och instiftad av DN tillsammans med Sv.FF. Jag spelade med Österportskolan, Ystad och vi mötte ett lag från Skellefteå. Vid en situation mitt på plan så hade jag åsikter om en utebliven signal och protesterade mycket aktivt. Den gode Efon säger då: "Du kan ha rätt. Jag är inte säker men uppfattade situationen så". Inget viftande med kort här som annars är närmast legio. Denna typ av reaktion på en spontan protest har jag varken före eller efter fått av någon domare oavsett nivå. Efter den kommentaren hade man inte "lust" att protestera mot hans domslut. Det skall sägas att feldomslut från den mannen var ytterst sällsynt då han var en extremt bra domare, även i övrigt då och inte bara i kontakten med oss spelare. Han lärde mig att en domare faktiskt kan vara en MEDSPELARE till båda lagen på planen. Jag har faktiskt bara hört gott om Efon Ask och hans sätt att leda matcher och känner mig priviligerad av att på detta sätt ha blivit åsyna vittne. R.I.P.
/Hans-Jörgen Schönning.
Tråkigt att Efon har lämnat oss, han var rolig och snäll och lätt att prata med. Jag kommer ihåg när Efon hade domarkurser på BK Kick och det var trevligt riktiga bra domarkurser. Efon var en mycket bra allsvensk domare som kunde ta spelarna på rätt sätt, jag kommer ihåg när han kastade pipan i en allsvensk match och tog upp en ny när en spelare protesterade mot Efons domslut. Efon dömde också våra interna matcher på BK Kick som hette Maltes Cup, där fick han en kalkon för han kom. Jag träffade Efon ibland vid Kronprinsen där han bodde och växlade några ord. Vila i frid Efon och hoppas du får blåsa i din pipa i himmeln :)
/Lasse Eriksson, via Facebook
Jag kom som ny elitdomare till min första kurs 1987 som det året gick i Jönköping.
Vi skulle börja med löptester i Tipshallen och jag minns att jag var så nervös, inför den första gången med de stora grabbarna, att jag inte sovit natten innan.
Den första jag träffade på i omklädningsrummet var Efon. Han välkomnade mig med en stor kram och presenterade mig för alla de andra. Jag glömmer det aldrig, sådan var Efon.
Kursen gick som en dans med många roliga skratt, de flesta orsakade av en "tokig" Malmögrabb.
R.I.P Efon
/ Lennart Elofson
Efon Ask började sin bana genom att döma i Malmös juniorserier. Bla dömde han oss i Håkanstorp (1971) ett antal gånger, redan då visade han sin förmåga att leda matcherna på ett proffsigt sätt. Vi sa alltid att det dröjer inte länge till förrän han dömer i Allsvenskan. Och så blev det också.
En del år senare träffade jag på Efon på Stockholms-tåget, som var på väg hem till Malmö. Efon hade varit och dömt en allsvensk match i Stockholm, själv hade jag varit på en handbollsturnering med Dalhem. Vi hamnade så klart i Restaurangvagnen, där Efon och Mats Karossen(Dalhemsprofil) och jag. Efter några timmars tågåkande passerade vi Hässleholm. Det var då Efon konstaterade och sa, ja pojkar då var dagens arvode slut. Det var ju väl tajmat för restaurangen stängde nämligen i Hässleholm.
/ mvh Jörgen Ekdahl
Träffade Efon lite då och då under åren jag själv dömde som aktiv medlem i Lunds Domarförening åren 1981-96. Träffade då Efon på en del av våra utbildningskurser där han ibland var inbjuden ledare. För det första var han en sådan skön lirare, lugn och behaglig helt utan prestige och med en ljuvlig humor levererad med glimten i ögat. Kommer ihåg att han sade att han hade varit en sådan buse själv som spelare så att spelarna inte kunde lura honom när han dömde. "Jag var en sådan ful jävel själv - di kunde inte lura mig." En härlig kille.
/ Varma hälsn., Alan Duncanson f.d domare i Lunds FK.
Hur minns du själv Efon Ask? Mejla till Sydsvenskan och berätta!
Gå till toppen