Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

General med leende och listor

Karnevalsgeneralen Fanny Ramel vill först leda med glädje och se till att Tommy Körberg står på en karnevalsscen i maj 2014.

Fanny RamelBild: Foto: Peter Frennesson
När 25-åriga Fanny Ramel i går presenterades som general för Futuralkarnevalen klev hon ut ur en grön tidsmaskin som sades ha varit i framtiden. Men hon har tradition i blodet och dåtidens festival på meritlistan. Hennes barndomshem är Övedskloster utanför Sjöbo, ett rokokoslott uppfört på 1700-talet som är en del av fideikommissen. Där bodde hon tills hon skulle gå gymnasium i Lund och flyttade till moster Boel Flodgren, Europas första kvinnliga universitetsrektor.
– Hon är stark, en auktoritet och en duktig talare. Vi är nära och jag har alltid sett upp till henne.
Vad det betyder att Fanny Ramel själv är den första kvinnan på sin post säger hon sig inte riktigt förstå vidden av ännu.
– Självklart är det kul att kunna sätta den milstolpen och det är viktigt för karnevalen i stort, men nu fokuserar jag på 2014 och tror att karnevalisterna bara vill ha en peppad general. Och det får de.
Hon är glad över att karnevalskommittén har hållit sig långt från man eller kvinna-diskussionen och istället pratat om olika ledarstilar.
– Det känns tryggt för mig att veta att jag inte är vald för att jag är kvinna. Jag leder med glädje och tycker om övergripande frågor.
Fanny Ramel var filmchef under karnevalen 2010, men kände sig inte färdig. Hon höll sig kvar i studentvärlden trots att hon var färdig sjukgymnast. Redan när hon gick in i Futuralkarnevalen var hon öppen för att axla rollen som general. Förutsättningarna var goda. Genom sitt egna produktionsbolag har hon erfarenhet som scenkoordinator från flera Humorfestivaler och som platschef under Anders Janssons och Johan Westers "Köp mjölk, skriv bok". Hon är dessutom både Boelspexare och Lundaspexare.
– Jag har alltid lärt mig mest av mina ideella engagemang - om hur man tar folk, hur man löser konflikter och att allting löser sig.
Dagen före premiärvisningen av karnevalsfilmen 2010 var ljudet inte bra. Fanny Ramel fick skaka fram någon med studio och gänget bakom filmen mixade hela natten.
– Bara det finns vilja så löser det sig.
Den egna viljan kretsar nu kring att få ge allt fram till den 18 maj 2014, med undantag för några timmar då och då med mannen musikalartisten Olof Ramel. Han får nöja sig med lite uppmärksamhet ett tag framöver, men hans yrkesval kan påverka karnevalen.
– Jag är väldigt svag för musikalartister och tycker att vi ska lyfta fram svenska artister på karnevalen. Tommy Körberg är drömbokningen.

Röster om Fanny Ramel

Boel Flodgren, tidigare rektor för Lunds universitet, moster och gudmor:
"Jag är mycket stolt över att hon har blivit general. Hon är pålitlig, sätter upp mål och är väldigt duktig på att entusiasmera. Vi är väldigt nära och jag har aldrig sett några svagheter hos henne."
Erik Neppelberg, general för Rätt och fel-karnevel 2010:
"Hon har både leende och listor. Det är bra. Det sista mötet då hon utsågs tog åtta och en halv timme, men vi var egentligen länge på det klara med att vi ville välja Fanny. Hon har redan visat gott ledarskap."
Eva Ramel, universitetslektor, slottsfru på Övedskloster och mor:
"Hon är driftig men behöver äta med jämna mellanrum, annars blir hon arg. Det går dock att undvika genom att sticka till henne choklad. Alla i familjen tycker att det är roligt med karneval och glädjer sig."

Futuralkarneval

När: 16-18 maj 2014, men med förfester och arbete från och med nu.

Vad: Underhållning och fest på alla möjliga sätt med traditioner från 1849.

Vem: Runt 5000 studenter engagerar sig och runt 100 000 besökare väntas på området.

Gå till toppen