Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

LDB blir FC Rosengård

2014 får Zlatan Ibrahimovic hjälp att sprida namnet Rosengård över fotbollens Europa.
– Vi beslutade på tisdagens styrelsemöte att arbeta med inriktningen att vårt namn blir FC Rosengård, säger Niclas Carlnén.

”Det finns naturligtvis både positiva och negativa laddningar i namnet. Vi ska jobba med att ta fram allt det positiva och skapa ett bra varumärke”, säger klubbdirektören Niclas Carlnén.Bild: Hussein El-Alawi
Under hela året har de båda föreningsstyrelserna haft gemensamma möten – så även i går.
Niclas Carlnén är numera klubbdirektör för de båda samgående klubbarna LDB FC Malmö och FC Rosengård. Och det formella samgående kommer allt närmare.
Som Sydsvenskan antydde redan i måndags, blir det under namnet FC Rosengård. Planen är att ett extra årsmöte ska besluta i december.
– Vi vill ha en egen identitet och veta var vi kommer ifrån. Att rent praktiskt jobba med namnet Malmö och en egen identitet var svårt. Därför tror jag att FC Rosengård är bästa namnet, säger Niclas Carlnén.
Ska man spekulera finns sannolikt Malmö med på klubbmärket, men alltså inte i själva namnet.
Är det ett krav från Dan Olofsson, som vi vet är en av de drivande bakom samgåendet, att namnet Rosengård ska finnas med?
– Nja, det är kanske mer Dans son Johan som är drivande som en av finansiärerna och är med i styrelsen. För flera av sponsorerna är det sociala engagemanget viktigt, men det är kanske mer i form av själva samgåendet än namnet, säger Niclas Carlnén.
Kan ni ha draghjälp i Europa att Zlatan gjort namnet Rosengård känt?
– Kännedomen finns ju där. Det finns naturligtvis både positiva och negativa laddningar i namnet. Vi ska jobba med att ta fram allt det positiva och skapa ett bra varumärke, menar Niclas Carlnén.
Planen är att det före årsskiftet ska hållas extra årsmöten som beslutar om namnet och samgåendet.
– Båda organisationsnumren kommer att finnas kvar. FC Rosengård kommer i praktiken att överlåta sin verksamhet till LDB FC Malmö. Uefa tillåter nämligen inte att en förening under pågående Champions League tas över av en annan.
I damernas allsvenska 2014 spelar alltså FC Rosengård, medan herrlaget återfinns i division 2.
Det andra organisationsnumret kommer att användas till ytterligare seniorlag på lägre nivå.
Hur klubbmärket ska se ut är en öppen fråga än så länge.
– Men våra färger blir vitt och mörkblått. Det var ett beslut som spelarna hos oss påverkade utan att de visste om det. För de begärde att få ha mörkblått som bortaställ, innan samgående med Rosengård ens var aktuellt. Och mörkblått är deras färg, påpekar Niclas Carlnén.
Ekonomiskt blir ramarna desamma som 2013. Vilket innebär en total budget på cirka 23 miljoner kronor. I år har den varit uppdelad på 17 miljoner i LDB FC Malmö och 6 miljoner i FC Rosengård.
– I den ligger inte Champions League-spel. Eftersom det i praktiken blir ett nollsummespel med lika stora utgifter som intäkter, kommer det bara att påverka omsättningen, påpekar Niclas Carlnén.
Gå till toppen