Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Rättegången om 118 108

22 åtalades för bluffakturor

I dag åtalades 22 personer i en stor utredning om bluffakturor. Snart startar rättegången om 438 fall av grovt bedrägeri och 728 försök till grovt bedrägeri.

I januari i år slog ett femtiotal poliser till mot Helsingborgsföretaget 118 108 efter flera månaders spaning. Över tjugo personer greps och datorer och annan utrustning togs i beslag.
– Det här är ett av de större bedrägerimålen som har förekommit i Sverige, säger kammaråklagare Anna Palmqvist.
Ett femtiotal personer har varit registrerade som misstänkta i utredningen - bevisningen räcker för att åtala 22 av dem.
De åtalas för 438 fall av grovt bedrägeri och 728 försök till grovt bedrägeri.
Tre utpekade huvudmän, som är mellan 21 och 26 år, har suttit häktade sedan tillslaget i januari.
Nitton personer, de flesta mellan 20 och 28 år, som har arbetat som "säljare" på företaget åtalas. De åtalas för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.
– Man har anställt rätt så många unga människor som har haft det här som kanske ett av sina första jobb. Och givit det någon sorts legitim prägel. Som om det handlar om att sälja, men det handlar om att lura folk, säger Anna Palmqvist.
– De som nu har åtalats har varit så länge i företaget att de har fattat att de luras. Det är vad vi påstår. Då får de ta ansvar för alla bedrägerier som har skett under den tiden de har varit med. Man kan jämföra det med ett gäng som går in i en bostad och stjäl och tar olika saker och sedan delar på bytet.
I de beslagtagna datorerna finns mängder med information om genomförda transaktioner och mallar för "säljsamtal".
Blufföretaget har inriktat sig mot äldre personer i hela landet, särskilt mot äldre personer med enskilda firmor. Flera som har drabbats är äldre skogsägare med lite kunskaper om internet.
"Säljarna" har ringt och påstått att personerna har varit bundna av ett abonnemang med företagspresentationer på webben. Om företagarna inte har betalat har de hotats med inkasso och kronofogden.
Verksamheten har pågått från oktober 2011 till januari 2013 under namnen 118 108 och MS Fakturaservice.
– Många som har drabbats har blivit sjuka av detta. De har känt skam inför sina anhöriga för att de har blivit lurade. Det värst drabbade har betalat 80 000 kronor, säger Karin Lundqvist, biträdande spaningsledare i utredningen.
Totalt har de drabbade lurats på omkring fyra miljoner kronor. Sammanlagt har företaget fakturerat för femton miljoner kronor.
Det åtal som nu har väckts är det första av fyra mot blufföretag i Malmötrakten som väntar. Utredningarna är en del i en nationell satsning mot blufföretag.
– Vi ser att det är en stor inkomstkälla för yrkeskriminella som livnär sig på detta, säger Karin Lundqvist.
Företaget 118 108 har bland annat en koppling till blufföretaget Svensk Företagslansering AB i Malmö som drog in över 53 miljoner kronor innan flera personer åtalades. Tre av de som varit involverade i 118 108 stod på Svensk Företagslanserings avlöningslista.
De åtalade nekar till brott. Rättegången mot dem inleds i Malmö tingsrätt den 24 oktober och kommer att pågå under hela hösten.

Stora resurser till Draupner

Operation Draupner är en samordnad satsning av polisen och åklagarmyndigheten mot organiserad brottslighet. Draupner spänner över hela landet men har sin tyngdpunkt i Skåne där problemen med bland annat bluffakturor är särskilt stora.
Satsningen innebär stora resurser för att bland annat spana, göra tillslag och förhöra misstänkta och brottsoffer.
Grov organiserad brottslighet står bakom verksamheten med bluffakturor, enligt rikskriminalpolisens kartläggning. I utredningarna av mordvågen i Malmö 2011-2012 påträffades kopplingar mellan de kriminella gängen i Skåne och verksamheten med bluffakturor.
Gå till toppen