Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ovärderlig staty stulen på Fysicum

Den drygt två meter höga bronsstatyn Främling har stulits från Fysiska institutionen.
Konstverket ses som ovärderligt. Dess framställningsvärde beräknas till 1 miljon kronor.
– Tjuvarna kan få ut 10 000 - 15 000 kronor hos en skrothandlare, säger enhetschef Henrik Orrje, Statens konstråd.

Bild: Foto: Sydsvenskan och Bengt Oberger/Wikipedia
Stölden av konstnären Allan Runefelts staty i brons, som sedan 1956 har prytt en av innergården på Fysicum, skedde i helgen.
Enligt Henrik Orrje väger statyn omkring 300 kilo. Av den anledningen borde tjuvarna, menar han, ha haft tillgång till en mindre lastbil för att transportera bort konstverket.
– För oss är det förstås intressant om någon sett den här bilen vid stöldtillfället.
Allan Runefelt gjorde statyn på uppdrag av Statens konstråd, som efter det att den kom på plats, skänkte konstverket till Akademiska hus.
– Både vi och Universitetet har otroligt mycket konst. Vad jag vet har vi hittills, bortsett från denna gång, varit förskonade från stölder, säger kommunikationsansvarige Petra Stenberg, Akademiska hus.
Kostnaden för framställningsprocessen av en staty som Främling beräknas ligga på mellan 750 000 och 1 miljoner kronor.
– Det är svårt att sätta ett pris på det kulturhistoriska värdet, liksom det är svårt att beskriva värdet på en konstmarknad. Vad jag vet finns det bara ett enda exemplar av Främling, säger Henrik Orrje.
Att statyer stjäls hör inte till vardagen, men det sker uppenbarligen. I maj stals exempelvis Elis Erikssons kopparskulptur Plåt som sedan mitten av 1960-talet stått utanför Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Skulpturen stals ur ett förråd där den packats ner i samband med ett byggnadsarbete på skolan.
I augusti förra året skrev Sydsvenskan om den 175 centimeter höga träskulpturen Gravid kvinna som stulits från Genetikcentrum på Universitetet.
Efter det ringde Margaretha Siesing till Lundaredaktionen och berättade att skulpturen stod i hennes hall och gjort det sedan i november 2011. Hon berättade att skulpturen hamnat hos henne sedan grannen chockats av att en sen eftermiddag i november, sett den stå på hans veranda.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen