Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen söker efter lurade

Det är sällsynt att polisen utreder bluffakturor som har betalats. Men nu har Skånepolisen lagt mycket resurser på att leta upp personer som har lurats.

Han är specialist på bluffakturor och kommissarie på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.
I Skåne har polisen fått fram över fyrahundra sådana fall genom att gå igenom kontoutdrag.
– Skåne har kört hårt med att utreda. Jag hoppas man får framgång i Skåne, säger Anders Olofsson.
Det är en arbetskrävande metod men den har resulterat i ett mer omfattande åtal.
– Det är ett annorlunda sätt att jobba. Vi har satsat mycket på de skadelidande och på att hålla förhör med dem. Och aktivt satsat på att driva in pengar för deras räkning, säger Karin Lundqvist, biträdande spaningsledare i utredningen.
Det har varit svårt att lägga så mycket resurser på andra utredningar om bluffakturor, menar Anders Olofsson. Det nationella bedrägericentret kommer att följa utvecklingen i Skåne.
– Vi får studera det här väldigt noga. Vi har ju fått viss kritik för hur vi hanterar det här med bluffakturor och i Stockholm tittar vi över metodiken. Det är många ärenden som ligger och väntar på utredning.
I hela landet har det de senaste åren gjorts omkring 16000 anmälningar om bluffakturor. Trenden har varit svagt uppåtgående.
Hela omfattningen har av Svensk handel beräknats till 1,2 miljarder kronor om året.
Anders Olofsson tycker sig se en viss minskning av anmälningar i Stockholmsområdet och han är försiktigt optimistisk.
– Det ser just nu ut att vara en viss avtrappning, men det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott eller inte.
– Men vi skulle kunna få bort den här brottsligheten redan i morgon om varje företagare som drabbas står emot och bestrider och vägrar att betala.
Gå till toppen