Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Förgiftad mark på förskola

Gullkragens förskola i Håkanstorp är
inflyttningsklar. Men marken är förgiftad.

Förskolan Gullkragen är färdigställd. Men än kan inte barnen flytta in. En tre år gammal rapport har först nu nått miljöförvaltningen. Den visar att det kan finnas gifter i marken.Bild: Sandra Henningsson
Norra Sorgenfris gymnasium ligger på gammal förgiftad industrimark. Av ännu oklara anledningar har delar av marken aldrig sanerats.
Nu kan ett nytt liknande exempel i närområdet vara under uppsegling.
På en tomt mellan Östra kyrkogården och Danska vägen i Håkanstorp står Gullkragens förskola, med plats för 108 barn, inflyttningsklar.
Redan 2010, när detaljplanen för området klubbades, väckte miljöförvaltningen frågan om att marken skulle kunna vara förgiftad:
”Då området tidigare använts som planteringsskola kan bekämpningsmedel ha använts. Miljönämnden vill därför upplysa om att en inventering av använda kemikalier samt även kompletterande markprovtagning med avseende på markföroreningar kan komma att krävas i samband med exploatering.”
I september i år skulle barnen flytta in i den nya förskolan. Miljöförvaltningen krävde därför svar på om marken har undersökts.
Ja, svarade fastighetskontoret, som förvaltar kommunens mark, och lämnade över en tre år gammal markrapport. Den visar, enligt fastighetskontoret, att marken inte behöver saneras.
Men miljöförvaltningen gör en helt annan bedömning och konstaterar att det finns förhöjda halter av bly på förskoletomten.
– Fastighetskontorets konsult har helt och hållit missat blyhalten, säger Emelie Nyberin, miljöinspektör på miljöförvaltningen.
Förskolan är redan inflyttningsklar och markrapporten är tre år gammal. Borde inte ni ha fått den tidigare?
– Jo absolut. Förklaringen jag har fått är att eftersom konsulten bedömde att det inte fanns några förhöjda värden, så fanns det ingen anledning att skicka den till oss, säger hon.
Man hade alltså kunnat starta en förskola på blyförgiftad mark?
– Ja, säger miljöinspektören.
Barn är särskilt känsliga för bly. Tungmetallen kan vid redan mycket låga doser ge skador på nervsystemet och påverka hjärnans utveckling.
Enligt fastighetskontoret har deras konsult gjort en ”konstig bedömning”.
– Det är tråkigt att det här har hänt, säger Magnus Lund, markmiljöspecialist på fastighetskontoret.
Kommunen har nu gjort en ny markundersökning. Den bekräftar att det finns förhöjda halter av bly på förskoletomten. Vad som nu händer med förskolan är än så länge oklart.
Det är inte första gången kommunen bygger förskolor och skolor på mark som sen visar sig vara förorenad. Hur ser miljöförvaltningen på det?
– På senare tid har vi fått vara ute och släcka många bränder. Det är ett budskap vi gärna vill framföra: Var ute i god tid och ring hellre oss en gång för mycket så vi kan undvika sådant här, säger Emelie Nyberin.

Malmös brist på förskolor känd

Malmö måste producera 1 000 nya förskoleplatser varje år. Men bristen på mark och lediga lokaler ställer till problem. Ett annat problem är markföroreningar. I augusti berättade Sydsvenskan att ombyggnaden av Bastionens förskola vid Malmö museer försenas eftersom marken är förgiftad.
Gå till toppen