Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya M ska erövra Malmö

Ett påbud har utgått från Moderaternas partihögkvarter i Stockholm:
900 000 personliga samtal med väljare ska genomföras före valet.

I skymningen stryker ett gäng politiker i himmelsblå jackor och MFF-liknande halsdukar omkring bland de stora villorna i Bunkeflostrand.
Nya Moderaterna – eller "Nya M" som partiet nu ska marknadsföra sig som – har inlett operation dörrknackning.
– Hej, jag heter Anja Sonesson. Jag kommer från Nya Moderaterna. Jag undrar om du har några tankar kring hur man kan göra Malmö till en bättre stad?
Det går lite trögt. Många dörrar förblir stängda, trots att det är gott om stadsjeepar på uppfarterna och lekande barn i cykelhjälmar på gatorna.
– Sänk skatterna, uppmanar en man i vit T-tröja som står bakom ett plank med sin skällande hund.
– Moderaterna svek när ni inte sänkte fastighetsskatten. Er röstar jag aldrig mer på, muttrar en äldre man i mysbyxor och sandaler.
– Trångboddheten i Rosengård. Den borde man göra något åt. Där bor ju dubbelt så många människor i varje lägenhet som det ska, säger Ronny Dahl, som öppnar dörren i träningsställ efter en joggingrunda.
Anja Sonesson för protokoll och ställer frågor.
– Vi försöker hålla det lättsamt, säger hon mellan ett par samtal. Vi frågar aldrig om de röstar på oss. Det skulle nog uppfattas som provocerande.
På torsdag öppnar Fredrik Reinfeldt Moderaternas partistämma i Norrköping. Regeringspartiets stora kraftsamling inför valrörelsen. Lagom till den har partiledningen lagt fast en strategi för att ta hem en tredje valseger.
Två mål är centrala: Utveckla välfärdspolitiken. Och störta Socialdemokraterna i de "röda fästena" Malmö och Göteborg.
Men Moderaterna är ett parti i kris. Arbetslösheten har bitit sig fast vid höga 8 procent. Väljarstödet sviktar. Partiet har lågt förtroende i frågor om vård, skola och omsorg. Reinfeldt beskylls för idétorka och regeringströtthet.
Och nu anklagar Lars-Ingvar Ljungman – Moderatfästet Vellinges starke man – partiledningen för att vara "Stockholmsfixerad".

Det starka fästet
För tre år sen klev Fredrik Reinfeldt upp på scenen på Moderaternas valvaka i Stockholm och höll ett segertal inför jublande partivänner.
Fortsatt regeringsmakt för alliansen var säkrad. Moderaterna hade fått över 30 procent. Det var blå ballonger och champagne. Enda smolket i glädjebägaren var att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen.
– Är det någonting som svenska folket har sagt i kväll så är det att de har bejakat vår arbetslinje, triumferade Reinfeldt.
Sextiofem mil söderut, i det urstarka Moderatfästet Vellinge, var det andra miner på den lokala vakan. Där stod kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman och hans företrädare Göran Holm sida vid sida, bleka i ansiktena och med något chockartat i blicken när resultatet av kommunvalet rasslade fram på tv-skärmarna.
I ett slag hade Vellingemoderaterna backat 17 procentenheter – från 67 till knappt 50 procent av rösterna.
– Det kändes tungt. Det var tydligt att väljarna tyckte vi regerat för länge och inte var lyhörda. Vi gav en bild av maktfullkomlighet, säger Lars-Ingvar Ljungman i dag.
Han tar emot i det Svinarp-lika kommunhuset, klädd i jeans, mörkblå kavaj och en turkos snusnäsduk med röda prickar i bröstfickan. På torsdag reser Ljungman till Norrköping i egenskap av ombud på Moderaternas partistämma, ordförande för Skånemoderaterna och bas för partiets valberedning.
Ljungman har ofta haft kontroverser med Moderatledningen i Stockholm. Som när dåvarande partisekreteraren Per Schlingmann strax före förra valet ringde och läxade upp honom för att Vellinge vägrat ta emot flyktingar.
Nu är Ljungman åter kritisk mot sin partiledning.
– Vi i Skåne tycker att regeringen är för Stockholmsfixerad. De förstår inte våra villkor. Ta arbetsmarknaden. Stockholm är överhettat. Så är det inte alls här i Skåne. Vi behöver en annan politik.
Lars-Ingvar Ljungman efterlyser fler reformer som gör det billigare för småföretagare att anställa folk. Han vill se "flexicurity" efter dansk modell – företagen ska lättare kunna säga upp sina anställa, men samtidigt ska ersättningen från a-kassan höjas.
– Det har vi motionerat om tidigare från Skåne och det tycker jag fortfarande vi ska pröva, säger Ljungman.
Men Skånemoderaternas ordförande har inte bara invändningar mot partiets politik. Han är också orolig för själva valrörelsen. På kort tid har åtta nyckelpersoner i den centrala kampanjorganisationen hoppat av. Bland dem stabschefen Carl-Johan Swanson, kommunikationschefen Hedvig Andersson och chefsstrategen Per Schlingmann. Dessutom finns ett jäsande missnöje med partisekreteraren Kent Persson.
– Det är klart man blir orolig när så många hoppar av. Det är ju helt avgörande att den kampanjorganisation som nu ska dra igång fungerar. Sen vet jag att Kent har med sig ett rykte hemifrån Örebro om att ha varit inblandad i rätt många interna konflikter, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Hemma i Vellinge har han dragit slutsatsen att han gjort sitt som kommunalråd. Efter valet nästa år lämnar han uppdraget.
Den enda som räckt upp handen för att ta över är Carina Wutzler, 43-årig säljare som varit viceordförande i kommunstyrelsen sen förra valet. Hon vill radera bilden av Vellingemoderaterna som maktfullkomliga och gubbstyrda.
– Det finns en stark önskan om ett nytt ledarskap bland kommunens invånare, säger hon.
Carina Wutzler vill betona mjukare värden i politiken. Kvalitet i välfärden i en kommun där alla äldreboenden och tre fjärdedelar av förskolorna drivs privat.
Men i frågan som gjort Vellingemoderaterna kända över hela landet – flyktingarna – har hon ingen annan åsikt än Lars-Ingvar Ljungman.
Efter uppläxningen från Per Schlingmann för fyra år sen har Vellinge nu avtal med Länsstyrelsen om att ta emot nio ensamkommande flyktingbarn per år. Men trots att partiledningen i Stockholm trycker på hårt för att alla kommuner ska ta ansvar också för vuxna flyktingar tvekar både Lars-Ingvar Ljungman och Carina Wutzler.
– Det blir svårt. Vi har en lång bostadskö, säger Wutzler. Dessutom blir jag inte så glad när man kommer uppifrån Stockholm och säger åt oss vad vi ska göra i vår kommun.

Det låga förtroendet
En tung moderat vid namn Kent Persson skrev för ett par år sen en uppmärksammad artikel på Newsmill: "Moderaterna måste förnya välfärdspolitiken för att vinna valet 2014."
Det dröjde inte länge förrän Fredrik Reinfeldt belönade honom med uppdraget som partisekreterare.
Redan då insåg den moderata partiledningen att det behövdes något nytt. Moderaterna vann valen 2006 och 2010 på samma löfte: att med hjälp av arbetslinjen (sänkt skatt och sänkta bidrag) pressa ner arbetslösheten och utanförskapet i form av förtidspensioneringar och sjukskrivningar.
Men enbart det skulle inte räcka för en tredje seger.
I dag hävdar Kent Persson att Moderaterna har kommit långt med att förnya arbetslinjen och utveckla välfärdspolitiken.
– Vi har inför stämman haft fem arbetsgrupper igång för att utveckla vår politik. I Norrköping ska vi besluta om ett program på fyrahundra sidor med över hundra förslag som gör Sverige bättre.
Kent Persson pekar på skolan. Moderaterna vill ha obligatorisk förskoleklass – i praktiken tioårig skolplikt – och betyg från årskurs tre.
– När vi går till val 2014 är Moderaterna ett bredare parti, bättre förberett i flera frågor, säger han.
Men väljarna tycks inte ha uppfattat partiets ambitioner inom vård, skola och omsorg. Nyligen frågade opinionsinstitutet Ipsos drygt tusen svenskar vilket parti som har bäst politik på olika områden. Bara i grenen "ekonomi" blev Moderaterna bäst. I ämnet "jobb och sysselsättning" blev partiet tvåa, strax efter Socialdemokraterna. När det gällde "sjukvård" ansåg bara 8 procent att M var bäst mot 35 procent för S. Och likadant var det i grenarna "skola" (10-27 procent) och "äldreomsorg" (6-33 procent.)
– Det stämmer att vi har fortsatt lågt förtroende i välfärdsfrågor. Men det innebär bara att vi måste vara uthålliga. Det tar tid att vinna människors förtroende, säger Kent Persson.
Att Fredrik Reinfeldt tagit Perssons varning på Newsmill på allvar är uppenbart. I tal och debatter fokuserar statsministern inte längre lika ensidigt på "sunda statsfinanser" och "arbetslinjen".
Påfallande många av hans resor runt om i landet har förlagts till skolor och dagis. I onsdags gjorde statsministern en snabbvisit på Gertrudsgårdens förskola i Trelleborg som en förberedelse för sitt stämmotal på torsdag
– Jag söker inspiration hos er, sade Reinfeldt i ett samtal med en grupp förskollärare.

Den stora utmaningen
Det var svinkall vinter och snön låg vit över de småländska hagarna när de fyra alliansledarna höll presskonferens i ladan till Annie Lööfs föräldrahem.
"Toppmötet" i Maramö blev mest ihågkommet för partiledarnas korvgrillning inför journalister och tv-kameror.
Ett konkret resultat kom lite i skymundan: alliansstrategin att ta över "de röda fästena" Malmö och Göteborg som ett nödvändigt led för att säkra en tredje valseger på riksplanet.
I en intervju med Sydsvenskan utanför den lööfska ladan förutspådde Reinfeldt att Ilmar Reepalus avgång skulle "öppna möjligheter för alliansen" i Malmö.
– Många väljare i Malmö kan känna sig trötta på socialdemokratin. Men vad kommer istället? Det vill de veta.
Ansvaret att ge svar på den frågan faller tungt oppositionsrådet Anja Sonesson. När vi besöker henne i kommunhuset i Malmö sitter just Ilmar Reepalu i foajén på kommunalrådsvåningen och provar ett par nya skor. En försenad avskedspresent. På samma plan som Anja Sonesson har sitt kontor huserar också Reepalus efterträdare Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Är hon en lättare motståndare än Reepalu – som i val efter val skapade en "Reepalu-effekt" genom att locka fler Malmöröster till Socialdemokraterna lokalt än vad partiet fick från staden på riksplanet?
Anja Sonesson drar lite på svaret.
– Jag vill inte dra förhastade slutsatser av att Ilmar slutat. Men visst ser vi en vänstervridning inom socialdemokratin i Malmö nu. Det skapar så klart nya möjligheter för oss, säger hon.
Numera sitter Anja Sonesson på två stolar i partiet. Vid förra stämman valdes hon in i partistyrelsen. Trots det delar hon den kritik som Vellingemoderaterna för fram mot kretsen kring Fredrik Reinfeldt.
– Rent allmänt har det funnits en Stockholmsfixering hos både regeringen och Moderatledningen. Ta infrastrukturen. Satsningarna på vägar och järnvägar. Man ser inte i Stockholm hur viktig vår region är för resten av Sverige.
– Vi har Nordens största arbetsmarknad här nere. Kruxet är att i vår sinnevärld är vi det tillsammans med Köpenhamn. Det har vi inte lyckats kommunicera med ledningen i Stockholm.
Precis som Lars-Ingvar Ljungman vill Anja Sonesson se ett pilotförsök med dansk "flexicurity" på den skånska arbetsmarknaden.
– Vi borde testa. Vad händer om vi har samma regler på båda sidor sundet? Det vore oerhört spännande.
Hittills har Fredrik Reinfeldt slagit dövörat till när Anja Sonesson tagit upp saken i partistyrelsen.
– Nej, det tycker de inte är så bra. Och från ett riksperspektiv kan man förstå att man inte är så pigg på en massa undantag för vissa landsdelar. Men å andra sidan har de ju varit villiga att diskutera skattefria zoner i vissa utanförskapsområden.
Kent Persson håller med om att Moderattoppen länge varit allt för fokuserad på Stockholm.
– Vi har faktiskt gjort en undersökning. Väljarnas uppfattning är att Moderaterna är Stockholmsfixerade, avslöjar han.
Det är i det ljuset, menar Persson, som man ska se partiets kampanj för att erövra de stora S-fästena. Målet är att utforma "en kampanj som funkar både på det nationella planet och kan brytas ner på de lokala utmaningarna".
– Tittar vi på Malmö är det klart att det viktigaste är att bryta utanförskapet. Grunden är en bättre skola så att alla barn klarar kunskapsmålen. Utanförskap, jobb och skola är ju både nationella och lokala frågor. Det vi ska försöka göra nu är att bli tydliga med vad vår politik betyder just för Malmöborna, säger Kent Persson.
Anja Sonesson hoppas mycket på det nya stödet från partihögkvarteret i Stockholm.
– Jag har känt att jag kämpat lite i motvind i mitt eget parti. Jag har efterlyst en tydlig hänvisning till Malmö från min partiledning. Till exempel att man tydligare använder Malmö som det dåliga exemplet som visar hur det går i en kommun där Socialdemokraterna har ansvar för skolan.

De svaga länkarna
När "Allians för Sverige" bildades hemma hos dåvarande Centerledaren Maud Olofsson i Högfors i augusti 2004 antogs ett motto: Alla ska vinna på samarbetet, alla ska bidra.
Ett knappt decennium senare muttras det inom Centern och Kristdemokraterna att det inte riktigt blev så.
Båda partierna tynar i skuggan av storebror Moderaterna. Det är "superduon" Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som syns och hörs, det är de som skördar frukterna av samarbetet. I de senaste väljarbarometrarna balanserar både C och KD runt fyra procent och riskerar att åka ur riksdagen nästa år.
Om någon av dem försvinner sjunker Fredrik Reinfeldts chanser att få bilda en tredje regering till i stort sett noll. Därför tvingas Moderaterna i den kommande valrörelsen att balansera: Driva sin egen partipolitik, men inte glänsa så mycket att Annie Lööf och Göran Hägglund hamnar i skuggan.
– Mätningarna visar just nu att alla fyra allianspartierna har en hemläxa att göra, säger Kent Persson.
På "toppmötet" i det frostnupna Maramö i vintras enades allianspartierna om att gå fram med ett gemensamt valmanifest.
– Samarbetet bygger på att alla fyra partierna får igenom en stor del av sin politik. Och alla har faktiskt tjänat på det, eftersom vi har fått sitta i regering och kunnat genomföra politiken, säger Kent Persson.
Tidvis har Fredrik Reinfeldt fått kritik för att han verkat passiv. När åtta partiledare senast drabbade samman i SVT:s Agenda var det tvärtom. I sin iver att motbevisa anklagelserna om att han blivit regeringstrött gick Reinfeldt till frän attack, avbröt och överröstade sina motståndare.
Men om Fredrik Reinfeldt har problem med Centern och KD på riksplanet så är det ingenting mot vad Anja Sonesson har i Malmö. Där platsar inget av partierna i fullmäktige.
– Jag hoppas ju att C och KD ska få samma stöttning som jag från sina riksorganisationer så att vi kan bilda ett alliansstyre här i Malmö. Men resultatet i förra valet talar ju för att det blir svårt för dem, medger Sonesson.
Så vad är det då för allians hon hoppas ska erövra "det röda Malmö"?
– Det finns ju andra lösningar. Titta på regionen. Där styr en femklöver med allianspartierna och Miljöpartiet. Jag tänker hålla dörren öppen för de gröna här i Malmö, säger Anja Sonesson.

Det statsbärande partiet
När Fredrik Reinfeldt på torsdag klockan 11.00 kliver upp i talarstolen i Louis de Geers kongresshall i den gamla arbetarstaden Norrköping för att öppna Moderatstämman kommer han att göra allt för att elda ombuden inför valrörelsen.
Kärnan i budskapet: Vi har klarat att regera Sverige genom en svår ekonomisk kris – nu går vi vidare.
Inför stämman har hans ifrågasatte partisekreterare Kent Persson varit på studiebesök i Norge. Där vann Erna Solberg och Moderaternas systerparti Høyre nyligen valet och knuffade bort Socialdemokraterna från regeringsmakten.
Nu har Persson formulerat ett internt PM med rubriken "Lärdomar från norska valet". Där varnar han för att Moderaterna ska gå i samma fälla som Arbeiderpartiet.
En slutsats i det tvåsidiga dokumentet lyder: Ett parti som haft makten en tid kan inte vila på gamla lagrar – och får aldrig förfalla till att kritisera motståndaren istället för att tala om vad man själv vill göra.
I sitt PM skriver Persson: "Arbeiderpartiet befann sig i samma situation inför norska valet som Nya Moderaterna gör inför valet 2014. De försökte vinna genom att tala om vad de uppnått och skrämmas med motståndarna... Det straffades."
Och Kent Persson har ytterligare en poäng: Høyres dörrknackningskampanj som ledde till 400 000 samtal ansikte med ansikte med enskilda norska väljare var synnerligen lyckosam.
"Vi har som mål att samtala med 900 000 väljare. Erfarenheten från Norge understryker att detta kommer att ha central betydelse för att vinna valet 2014", skriver han.
Partisekreteraren summerar: "För att kunna vinna 2014 måste vi ha tydligt framtids- och förnyelsefokus."
I den andan presenterade Kent Persson partiets nya vallogga på en pressträff i onsdags.
Nu är det "Nya M – Sveriges arbetarparti" som startar sin valrörelse, en benämning som redan retat gallfeber på många socialdemokrater.
– Förhoppningsvis skapar den energi runt om i vårt parti, säger Persson.
Loggan är så ny att den ännu inte hunnit skickas ut i landet. När Anja Sonesson och hennes himmelsblå gäng knackar dörr i Bunkeflostrand är propagandabladen märkta med partiets gamla logga "Nya Moderaterna."
Gå till toppen