Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danskt nät ger högre nota

Mobilanvändare i Skåne har problem med att danska nät tar över. Det visar läsarnas rapporter till Sydsvenskans mobilkarta på nätet.

Göran Berntsson.
– När jag rör mig runt Brantevik och Skillinge dyker det gång på gång upp ett meddelande i min mobil som visar att jag hamnat hos en dansk operatör. Ändå visar uppgifterna från min svenska operatör att det ska finnas full täckning i området, berättar Malmöbon Göran Berntsson.
Han har fritidshus i Brantevik på Österlen och använder kontantort från Comviq.
– Här fick jag förklaringen till att pengarna på mina kontantkort tagit slut så fort. Jag har betalt utlandstaxa trots att jag ringer från svenskt fastland i sydöstra Skåne. Hur är det möjligt? frågar sig Göran Berntsson.
Comviq förklarar situationen med att bolaget visserligen har ett utbyggt mobilnät i området, men att danska master på Bornholm, som är riktade för att nå färjorna i området, har starkare signal.
– Det är tråkigt att kunder drabbas så här, men i slutet av oktober driftsätter vi en ny basstation i Skillinge. Vi hoppas att det ska kunna lösa problemet, säger Oliver Carrà, presschef på Comviq.
Göran Berntsson är långt ifrån ensam om att hamna på danska mobilnät i Sverige. Rapporterna till Sydsvenskans mobilkarta visar att problemet är vanligt hos alla operatörer och att det uppstår längs hela kustlinjen från nordvästra till sydöstra Skåne.
Här är ett axplock ur rapporteringen som kommit in till mobilkartan:
Telia, Nyhamnsläge: ”Oftast får man in en dansk operatör istället.”
Telia, Mölle: ”Ofta blir det i stället det danska nätet.”
Telia, Glumslöv: ”Dålig täckning går ofta över på danskt nät.”
Telenor, Rydebäck: ”Går över till danskt nät, även om det är ca 10–15 km till Danmark och bara 1 km till E 6.”
Telenor, Ön, Limhamn: ”Ingen täckning på Telenor SE, men Telenor DK fungerar.”
Tre, Ön, Limhamn – ”Går alltid över till det danska mobilnätet eller så försvinner täckningen.”
Tele 2, Kåseberga – ”Får endast in Danmark.”
Än så länge är det bara en stor operatör, Tre, som gått över till en gemensam taxa där Danmark inte betraktas som utlandet.
Enligt Comviq kan Göran Berntsson, i väntan på att täckningen blir bättre runt Brantevik, sannolikt råda bot på problemet genom att ställa om sin mobil till manuell sökning av nätverk. Känner han inte till hur det går till hänvisar Comviq till mobiltillverkaren för instruktioner.
– Stänger jag av de danska näten har jag ingen täckning alls. Det är jag tveksam till att göra. Comviq håller inte vad de lovar när det gäller täckningen och det är jag som får ta konsekvenserna, säger Göran Berntsson.

Mobilpriser över Sundet

Tre suddade redan för sju år sedan ut nationsgränsen runt Öresund och införde en taxa där mobilanvändande i bolagets nät kostar lika mycket i Danmark som i Sverige. Det innebär att kunder som hamnar i danska nät även på svenska sidan inte behöver betala några utlandsavgifter så länge det är danska Tre de är kopplade till.
Telia har en särskild tjänst kallad Öresundspriser för 39 kronor i månaden som innebär lägre kostnader för att ringa och skicka sms på båda sidor av Sundet. Den som inte har tjänsten betalar Telias utlandspriser i Danmark.
Tele2 tillämpar samma priser från Danmark som från andra EU-länder.
Telenor har en särskild tjänst kallad Gränslöst för 69 kronor i månaden som gör att det i Norden och Baltikum går att ringa till samma priser som i Sverige.
Kunder utan denna tjänst betalar utlandstaxa.
Gå till toppen