Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett intresse som värmer

Att bo tillsammans med en ståtlig kakelugn är inspirerande. Sedan jag för några veckor sedan skrev om familjens nya (eller gamla) lägenhet innehållande en magnifik kakelugn som mäter 3,30 från golv till tak, är det flera som hört av sig.

Bild: Arkivfoto: Ove Jonsson
Bland annat Ivar Jönsson i Arrie som, visar det sig, har en exakt likadan kakelugn i brun och grön majolika hemma på sin gård.
– En gammal bekant tänkte jag när jag såg bilden i tidningen. Fast vår är inte riktigt lika hög, ungefär tre meter.
Ivar Jönsson berättar att kakelugnen ursprungligen stod i en pampig lägenhet på Regementsgatan i Malmö. Som så många andra kakelugnar skulle den rivas ut när man installerade centralvärme. Det här var på 1930-talet och Ivar Jönssons farfar, som var bekant med byggmästaren, blev erbjuden att ta hand om ugnen istället för att den skulle gå till kross.
Det var troligen samma kakelmästare som plockade ner ugnen som sedan monterade upp den i salen på gården i Arrie. Runt tusen bitar bör det ha varit att hålla koll på.
Både ugn och rökgångar är besiktigade och fungerar som de ska. Numera eldar man i kakelugnen vid högtidliga tillfällen.
– Den tar ett bra tag att få varm.
Ivar Jönsson har forskat lite och fått fram att de här kakelugnarna tillverkades i Kalmar på 1880-talet. Materialet är majolika, en glansig, glaserad keramik som var vanlig vid den är tiden. Vad han vet, så finns det ytterligare någon kakelugn bevarad i den här utformningen.
Motivet på reliefen som pryder ovandelen är dock ingen interiör från ett tyskt världshus som jag trodde i min text, utan beskriver en historisk händelse, fortsätter Ivar Jönsson.
– Mannen i mitten som har en fjäderklädd hatt är ingen mindre än kung Erik XlV och kvinnan bredvid honom är hans fru Karin Månsdotter. Om du tittar noga så ser du att figuren till vänster kastar ett papper i en eldstad. Det är dåvarande riksrådet Göran Persson som slänger ett tal som var skrivet till Erik XlV som han skulle hålla i motsvarande riksdagen. Utan tal lär han ha misslyckats totalt.
Ivar Jönsson skrattar och kan inte låta bli att dra paralleller med den nutida Göran Persson, alltså tidigare statsministern.
– Du kan ju alltid ringa honom och fråga om han har koll på varför hans namne kastade talet i elden.
En intressant tanke. Fast jag nöjer mig nog med att gå hem och än en gång förundras över denna magnifika kakelpjäs som förgyller vår lägenhet på så många sätt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen