Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hej då, Anders!

Insändarspalten för dig under sjutton år försvinner. Men vi slutar med flaggan i topp med en tillbakablick på en svensk massmedial klassiker.

Ursula Wilby, illustratör, skapare av fågeln Abragon"Jag började 1977 på Sydsvenskan, så detta var bland mina första uppdrag. Från början hade Postis en mesig duva som en liten vinjett. Redigeraren Ulf Sjöö pratade med mig om att vi måste ha något som är lite fräckare. Kanske en rälig kråka, sa han. Så blev det. Det är ju alltid snabba ryck på en tidning, man kan inte göra fjorton förslag, utan jag ritade ganska snabbt den fågel som vi sedan använde. Namnet Abragon kom till efter en läsartävling. Han har väl förändrats en del, framför allt när vi fick färgtrycket. Som jag minns satt hans ögon mycket tätare i börjare. I början var han bara en vinjettbild som inte förekom i olika varianter. Men sedan började vi använda honom i olika situationer, med telefoner och hjärta och smärta... Jag vet inte hur många jag har tecknat, säkert flera hundra. Och jag fick ofta beställningar på speciella Abragon, från barnen som skrev in. En gång gjorde jag honom i lera också för Sydsvenskans webb!"

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen