Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Odlingar ska få staden att växa

Alldeles intill den dundrande trafiken på Inre ringvägen har det börjat växa pumpa och squash.
Det är "Stadsbruk" som dragit igång. Odlingsprojektet vill få staden att växa och samtidigt skapa jobb.

”Stadsbruk” är ett odlingsprojekt som ska få folk att börja odla på kommersiella grunder i staden. Karin Sunde Persson, från Lantbruksuniversitetet i Alnarp, var med och invigde satsningen.Bild: Foto: Lars Dareberg
På ett litet grönområde mellan Botildenborgs gård och Västra Skrävlinge kyrka växer just nu ett nytt odlingsprojekt fram. Under namnet "Stadsbruk" hoppas företaget Xenofilia, Malmö stad och Lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU) att Malmöborna ska få upp ögonen för odling i staden.
– Här har vi en demonstrationsodling där vi bland annat odlar megapumpa, matpumpa, prydnadspumpa, squash, bovete och honungsört, säger Karin Sunde Persson från SLU.
Det är inte särskilt komplicerat att börja odla på en gräsplätt.
– Här täckte vi bara gräset med papper, la på jord och sådde, säger odlingsansvarige Göran Larsson.
Projektet vänder sig till Malmöbor som vill börja stadsodla på kommersiella grunder.
– Vi har en massa träd och gräsmattor i hela staden. Där skulle man kunna ha massor av odlingar istället. Och man kan även odla på tak och väggar, säger Karin Sunde Persson.
– Och dessutom få ekonomi i det, säger Anna Visala från Xenofilia.
Strax intill odlingen ligger Botildenborgs gård, som tidigare varit mödrahem, spädbarnshem och förskola. Våren 2014 öppnar Xenofilia ett kunskapscentrum för mat och kultur i lokalerna.

Gå till toppen