Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Visst har jag råkat ut för tuffa saker”

Svenska kyrkan väljer ny ärkebiskop. Förhandsfavorit är Antje Jackelén, biskop i Lunds stift. Möt henne i Sydsvenskans intervju.

Favorit i valet. ”Jag tror att vi behöver återerövra det goda i ordet ’ideologi’, som betyder en logiskt genomtänkt samling av idéer. Det måste vara okej att stå för någonting”, säger Antje Jackelén, biskop i Lunds stift och favorit i Svenska kyrkans val av ny ärkebiskop.Bild: Foto: Anna Simonsson
I juni nästa år lägger ärkebiskop Anders Wejryd ner staven. Men redan nu i oktober väljs hans efterträdare. Favorit inför valet är Antje Jackelén, som kan bli Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.
Vi träffar henne i frukostrummet på hotellet som är Lundabiskopens bas när hon har ärende till Uppsala. På förmiddagen har hon och de andra fyra kandidaterna utfrågats vid en hearing i Gottsunda kyrka. Nu faller ett milt eftermiddagsljus in genom fönstret.
Antje Jackelén vill inte prata om valet till Svenska kyrkans högsta ämbete, eftersom hon inte vill föra kampanj, säger hon. Men det finns ju så mycket annat att fråga om. Till att börja med – vem är människan Antje Jackelén?
– Var ska man börja? Jag är maka, mor, dotter, syster, mormor. Jag är en kristen människa som är nyfiken och gärna lär mig nya saker. Jag älskar goda samtal. Jag har levt i fyra länder och det är nog något som har präglat mig.
Är det något särskilt i din uppväxt som har betydelse för vem du är idag?
– När jag var liten var jag med min bror och hans kompisar. Flickkompisar hade jag inte förrän jag började i skolan. Kanske är det därför jag inte har problem med manligt dominerade sällskap. Visst har jag råkat ut för tuffa saker, inte minst i den akademiska världen. Men jag har en devis som också finns i titeln på mitt första akademiska arbete: Om att erövra det självklara och modet till beröring. Det har gett mig kraft att stå upp och inte gå undan.
När visste du att du var kristen?
– Jag föddes i en familj med kristen livssyn, det var en självklarhet. Men jag hade mina tvivel under tonårstiden, när jag insåg existentiellt att jag är dödlig. Där kom brottningen med Gud in.
Vad betyder Sverige för dig?
– Oh, mycket. Jag har ju levt här den mesta delen av mitt liv. Det är här jag har fått mina barn och har min familj. Det är här jag har haft mitt mesta yrkesliv. Både Sverige och Svenska kyrkan har varit den miljö som gjort det möjligt för mig att utveckla mina gåvor. Sedan har jag levt i andra länder, och det ger ett annat perspektiv; jag blir lite småsur när folk säger att Sverige är bäst i världen. Man säger att kyrkan ska leva i kritisk solidaritet med samhället, det är ett bra uttryck för min syn på Sverige.
Hur troende ska man vara för att vara med i Svenska kyrkan? Räcker det att gå i julottan?
– Visst, men helst lite mer än så. Det är en av poängerna med Svenska kyrkan som folkkyrka: den är öppen. Det är okej att vara med också om man inte är säker på hur mycket man tror. Man kan vara med för att man är solidarisk med de kristna värderingarna, eller för att man vill stödja diakonin, eller vill bevara kulturarvet. Det är legitima skäl. Sedan skulle jag vilja att alla som är döpta får uppleva kraften i kyrkans tro. För när det kommer till kritan lever vi mera av det vi får än av det vi gör.
Varför behöver vi religion?
– Jag lutar åt att evolutionen har bidragit till att vi är religiösa varelser.
Du har sysslat med både tro och vetenskap. Vad finns det för motsättningar där?
– Inga motsättningar, men spänningar. Vi har ett gemensamt ansvar för världen. Det är därför jag vill att vi ska föra dialog mellan vetenskap och tro. Jag vet att min tro är större än mitt förstånd, men jag stänger inte av mitt förstånd när jag tror.
Är kristna mobbade i Sverige?
– En tidigare diskrimineringsombudsman har sagt att det svåraste att komma tillrätta med är diskriminering av religion. Och det gäller inte bara muslimer utan även kristna. Jag tror att vi behöver återerövra det goda i ordet ”ideologi”, som betyder en logiskt genomtänkt samling av idéer. Det måste vara okej att stå för någonting.
Kan man låna Jesus för en god sak, som solidaritet eller rättvisa?
– Visst kan man det, om man gör det med glimten i ögat. Jesus är ju en förebild som ibland gör det oväntade.
Får man skoja om Gud?
– Ja, religion mår bra av humor.
Har du humor?
– Haha, det är sådant som andra ska svara på. Men jag skrattar en hel del. Och man måste kunna skratta åt sig själv, det är bra för en ledare att kunna det.
Är du en ledare?
– Jag hoppas ju det. Mer ledare än chef.
Hinner du med ett privatliv?
– Jaa … fast det skulle ibland kunna vara lite mer.
Vad betyder musik för dig?
– Den är viktig. På kvällen har vi ofta musik på hemma. Min man står för valet. Ibland är det klassiskt, ibland kan det vara filmmusik. Det händer att vi lyssnar på indianmusik som ger fina minnen från en resa i USA.
Vad läser du?
– En hel del pliktlitteratur. Just nu har jag läst ”Patientens pris” av Maciej Zaremba, ”Operation Norrsken: om Stasi och Sverige under kalla kriget” av Christoph Andersson, och ”När lojaliteten prövas: om Israel och svensk-judisk identitet” av Anders Carlberg. Jag försöker också läsa skönlitteratur, men det går i vågor.
Hur kopplar du av?
– Ibland genom att inte göra någonting alls. Gärna i vårt lilla fritidshus. Eller att gå i skogen, det är väldigt skönt.
Vilken är den offentliga bilden av dig – och hur bra stämmer den?
– Jag får ofta höra att jag upplevs som klok och tydlig. Och, tror jag, en bra samtalspartner. Jag vill ju gärna vara lyhörd, empatisk, tydlig och kommunikativ. Och jag tycker om när fördomar spräcks – både hos mig själv och hos andra.

Prästvigdes 1980

Antje Jackelén föddes 1955 i Herdecke, söder om Dortmund i Tyskland. Hon kom till Sverige som 22-åring. Antje Jackelén prästvigdes 1980 och har tjänstgjort som församlingspräst i bland annat Gårdstånga och Lunds domkyrkoförsamling. Hon blev teologie doktor vid Lunds universitet 1999 och var därefter verksam vid Lutheran School of Theology i Chicago till 2006, då hon valdes till biskop i Lunds stift.

Så går valet till

Tisdagen den 15 oktober väljer Svenska kyrkan ny ärkebiskop. Röstberättigade är diakoner och präster i Uppsala stift, elektorer för Uppsala stifts församlingar, stiftsstyrelser och domkapitel i Sveriges tretton stift samt kyrkostyrelsen.
Två veckor senare blir det en andra valomgång, såvida inte en av kandidaterna fått minst 50 procent av rösterna.
Den 14 juni 2014 lägger ärkebiskop Anders Wejryd ner staven vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka. Dagen efter tas den nya ärkebiskopen emot.

Jackelén är favorit

Lunds biskop Antje Jackelén är den starkaste kandidaten. Hon fick nästan 52 procent av rösterna i nomineringsvalet i början av september. De övriga kandidaterna som utsågs då är Uppsalabiskopen Ragnar Persenius (29 procent), kyrkokansliets chefsteolog, kyrkosekreterare Christina Grenholm (11), domprost Johan Dalman i Strängnäs (4) samt biskop Per Eckerdal, Göteborg (3).

Gå till toppen