Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alliansen oense om anonyma vittnen i brottmål

Centern och KD vill införa anonyma vittnen i grova brottmål
Men alliansen är splittrad.
Och enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hör anonyma vittnen bara hemma i diktaturer.

Polis och åklagare har länge klagat över att det blivit allt svårare att få vittnen att ställa upp och vittna i mål som gäller gängkriminalitet och annan grov och organiserad brottslighet.
Nu tycker två regeringspartier att det är dags att tillåta anonyma vittnen.
– I de allra grövsta brottmålen där ingen vågar vittna tycker vi att man ska ha en möjlighet att göra det anonymt, säger Johan Linander, rättspolitisk talesman för Centern.
Han är partiets man i alliansens gemensamma arbetsgrupp på det rättsliga området. Gruppen ska senare i höst lägga fram förslag som ska ingå i ett gemensamt borgerligt valmanifest.
Även KD:s representant Caroline Szyber och hennes partiledare Göran Hägglund är positiva till anonyma vittnen.
Men såväl Folkpartiets Johan Pehrson och Moderaternas ledamot i gruppen, justitieminister Beatrice Ask har gjort tummen ner.
I det rättspolitiska program som Moderaterna ska anta på sin partistämma i Norrköping som börjar på torsdag finns inte förslaget med.
– Vi har diskuterat anonyma vittnen, men tror inte det är någon bra lösning, säger Anja Sonesson, oppositionsråd i Malmö som ingår i Moderaternas rättspolitiska grupp.
Skälet till att M och FP säger nej är att rättssäkerheten för den åtalade kan urholkas. Risken är stor att vittnet ljuger – och kommer undan med det.
Det är samma skäl som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anför:
– Att överväga att döma en person med stöd av anonyma uppgifter där vittnets identitet är okänd för den misstänkte hör hemma i diktaturer. Den misstänkte fråntas möjligheten att motbevisa trovärdigheten hos vittnet och tillförlitligheten i berättelsen.
Johan Linander medger att det finns problem. Anonyma vittnen ska bara tillåtas när det är absolut nödvändigt.
– Jag inser att domstolen kommer att tillmäta ett anonymt vittne lägre bevisvärde. Men det är ju bättre än att man inte har något vittne alls, säger han.
Efter den senaste tidens skottlossningar i Göteborg framförde i går Sven Alhbin, chef för länskriminalen i Västra Götaland, krav på anonyma vittnen. Tidigare har även polisen i Skåne förespråkat en sådan möjlighet.
I Skåne finns en rad rättsfall där polis inte fått några vittnen att träda fram, trots att man är övertygad om att det finns personer som skulle kunna peka ut gärningsmännen.
På nyårsafton 2012 mördades 15-årige Ardiwan Diaa Samir i Herrgården i Malmö. Trots att polisen är övertygad om att många vet vem som sköt ihjäl pojken har ingen trätt fram för att vittna.
Ett annat exempel är det misstänkta hatbrottet mot en man och hans son vid bron över Hyllievångsvägen i Kroksbäck i Malmö nyligen. Mannen misshandlades svårt och gärningsmännen försökte kasta ner honom från bron. Trots att många människor både såg och filmade händelsen har polisen svårt att få in vittnesuppgifter.
Förutom M och FP har även Socialdemokraterna sagt nej till anonyma vittnen.
I Danmark och Norge finns möjlighet att vittna anonymt i grova brottmål.
Gå till toppen