Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Älsklingens väg mot djupet

Idag tillkännages vinnaren av årets Man Booker Prize. För första gången finns en zimbabwisk författare bland de sex nominerade.

We need new names.

Author: NoViolet Bulawayo. Publisher: Chatto & Windus.. PublishYear: 2013.
Tioåriga Darlings mormor räknar sina pengar varje morgon. De ligger i en resväska i tegelstensstora buntar, som hon hanterar med ömhet och vördnad. Hon vägrar förstå att hyperinflationen i Zimbabwe 2009 gjorde dem värdelösa. ”Pengar är pengar”, säger hon och räknar och räknar om.
De bor i kåkstaden Paradise. Lärarna har som så många andra stuckit till Sydafrika, så skolan är stängd. Istället drar Darling, som är bokens berättare, och hennes vänner Bastard, Godknows, Sbho, Stina och Chipo (som är gravid) omkring på de dammiga gatorna och leker och ställer till fanstyg. Ibland kommer en NGO-bil och ger dem matpaket och presenter. Ibland tar de sig till det närliggande överklasskvarteret Budapest där de klättrar upp i guavaträden och äter frukt tills de får förstoppning.
Berättarrösten är osentimental och hårdkokt, prosan präglas av en klarhet som ibland påminner om känslan i Erlend Loes ”Naiv.Super”.
Tioåringens barnsliga perspektiv och annorlunda prioriteringar skapar dramatiska effekter, och många avgörande detaljer kring övergrepp och våld berättas i förbigående.
En av bokens närapå olidliga höjdpunkter är när flickorna i gänget ger sig ut i bushen för att ”ta bort Chipos mage”. Darling samlar ihop en hög stenar, Sbho blandar urin och jord i en gammal bleckmugg, Forgiveness hittar en gammal stålgalge som hon rätar ut. Och så börjar de leka doktor…
NoViolet Bulawayo (egentligen Elizabeth Tshele) är född i Tsholotsho 1981, och är idag verksam vid Stanforduniversitetet i USA. ”We need new names” är hennes debutroman och bygger på novellen ”Hitting Budapest” som publicerades i The Boston Review 2010 och fick Caine-priset året därpå.
Bokens titel anspelar på den namngivningspraxis som är vanlig i länder som Zimbabwe och Sydafrika, där ett namn ofta laddas med familjens förväntningar och drömmar, eller kommenterar omständigheterna kring barnets tillkomst eller födsel. ”Nya namn” innebär alltså nya förhoppningar eller nya sätt att förhålla sig till sin verklighet. Men också att ta kommandot över berättelserna och historieskrivningen om kontinentens länder.
Romanens Darling hamnar så småningom hos sin moster i USA. Hon blir tonåring och kontakten med Zimbabwe avtar. Visumet går ut och hon blir papperslös. Hon träffar nya vänner, studerar och tar underbetalda skitjobb.
Potentialen för dråpliga kulturkrockar är förstås hög bland de välmenande amerikanerna, men tyngdpunkten ligger inte på detta farsartade. ”We need new names” är framförallt en bok om att växa upp, om rötter och ursprung, kultur- och klasskillnader, och att slutligen finna sig själv vid avgrunden till att inte längre höra hemma någonstans.
Gå till toppen