Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antje Jackelén ny ärkebiskop

– Det känns stort. Jag känner tacksamhet och glädje. Det var Lundabiskopen Antje Jackeléns första kommentar.

Antje Jeckelén i Domkyrkoforum sedan det blivit klart att hon blir ärkebiskop.Bild: Foto: Emma Larsson
Än en gång levererar Lund en ärkebiskop till Svenska kyrkan. Antje Jackelén har hela tiden varit favorit inför valet, men motståndare till Lundabiskopen har mobiliserat, och det var in i det sista ovisst om hon skulle få de 50 procent av rösterna som krävdes för att utses till ärkebiskop redan i den första valomgången. Det har aldrig hänt förr i ett ärkebiskopsval.
Därför rådde det Nobelprisstämning i Domkyrkoforum minuterna innan kl 14.00. Den församlade pressen och en hel del kyrkfolk tisslade och tasslade, fnittrade och skrapade med stolar. Så tystnade alla när Antje Jackelén gjorde sin entré, märkbart tagen av stundens allvar. Informationschefen Claus Grue hälsade välkommen och sade:
– Jag har glädjen att presentera Sveriges nästa ärkebiskop!
Jubel och applåder, kramar och blomsterkvastar. Och så stod hon där framför medieuppbådet:
– Det första som kom för mig var: vilken häftig kyrka vi har som kan enas så klart för en ny ärkebiskop. Jag är tacksam för det stora stödet jag har fått, tydligen över hela landet.
Hur känns det att bli historisk, frågade en journalist Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop.
– Det känns bra!
Klyftan i Svenska kyrkan som har accentuerats i debatten kring ärkebiskopsvalet kom förstås upp. Enkelt uttryckt en motsättning mellan fundamentalism och en kyrka som är öppen för moderna strömningar i samhället.
– Min grundsyn är att kyrkans frågor är alla frågor som är viktiga i samhället. Då är det oundvikligt att ta klar ställning. Visst finns det ganska stora skillnader i Svenska kyrkan, och det ska det vara i en öppen folkkyrka med högt i tak. Men det kan vara utmanande ibland för en ärkebiskop som ska vara samlande. Jag vill vara lyhörd och empatisk, men också tydlig i min kommunikation.
– Min förhoppning är att vi ska få en nyanserad diskussion. Det är inte fel att åsikter krockar, om de krockar så att nya insikter föds.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen