Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjens stöd gjorde allt mycket lättare

Ett år äldre, mycket gladare – och femton kilo lättare. Så summerar tolvåriga Lovisa Lagerholm de senaste tretton månaderna i sitt liv.– Häromdagen sa skolsyster att min vikt var helt perfekt. Det kändes … perfekt.

I fyran förstod Lovisa Lagerholm att hon var tjock. Till skillnad från många andra överviktiga barn har hon aldrig blivit retad för sin kropp.
– Men jag började tänka lite på det, och i femman började jag gå promenader. Men det var inte förrän förra året som jag verkligen kände att jag ville ta tag i det. Jag hade tittat lite på program om folk som går ner i vikt, som Biggest Loser, och tänkte att nu ska jag också göra det.
Det var på våren 2012. Lovisa Lagerholm hade problem med kramper i magen och sökte vård. Hon hamnade hos Plusteamet, som arbetar med barn med fetma och övervikt på Helsingborgs lasarett. Då vägde hon 72 kilo. Regelbundna vägningar vidtog och det onda i magen försvann – men inte övervikten.
– Vågen visade bara på mer och mer. Det var ren ångest varje gång man skulle dit, säger Lovisa Lagerholm.
Genom skolsköterskan fick Lovisa Lagerholm ett stipendium till träning för överviktiga barn med hälsocoachen Elin Blomqvist.
Första tiden var kämpig.
– Vi hade godisförbud första månaden. Men jag pratade mycket med mina föräldrar och vi la upp olika strategier. När kompisarna gick till kiosken och köpte godis och glass sa jag att jag var törstig och tog en lightläsk.
Sockersuget försvann ganska snabbt, säger Lovisa Lagerholm. Idag har hon full koll på vad hon stoppar i sig.
– Jag äter mer kött och mindre kolhydrater. Vi gör egna alternativ till godis hemma, som frysta bananskivor med kokos. Jag har varken ätit kakor eller vanligt godis på ett år, och jag saknar det faktiskt inte.
Hela familjen har involverats i den nya livsstilen. Lovisa Lagerholms föräldrar har gått på Elin Blomqvists föräldrautbildningar och varit med på alla söndagsträningar med gympagruppen.
– Tips och recept på nyttiga godsaker hittar vi på Elins blogg, berättar mamma Helena Lagerholm.
– Vi har bland annat fått lära oss att innehållet livsmedel listas i storleksordning i innehållsförteckningen. Numera handlar vi ingenting där socker är bland de fem översta på listan.
Att hela familjen deltar är en avgörande framgångsfaktor, tror Helena Lagerholm.
– Vi har träffat Elin två gånger i veckan och fått små uppdrag och mycket pepp. Det är den psykologiska effekten som gör att man fixar det.
Mycket har förändrats i Lovisa Lagerholms liv som en direkt följd av viktnedgången.
– Förr fick jag ha tajts eller mjukisbyxor varje dag. Nu har jag vanliga jeans. Skinny [smal modell], säger hon.
– Jag är gladare, piggare och orkar mycket mer. Förr blev jag så andfådd att jag fick lägga av när vi sprang på rasterna. Nu hänger jag med. Och idrottslektionerna har blivit mycket roligare.

Fetma eller övervikt?

För att räkna ut om en person lider av övervikt eller fetma används kroppsmasseindex, BMI, som anger relationen mellan vikt och längd.
Hos barn mellan 2 och 18 år används iso BMI, som till skillnad från BMI för vuxna tar hänsyn till barnets ålder och kön.
Redan från treårsåldern ökar risken för att barnfetman inte försvinner. Undersökningar visar att överviktiga sjuåringar har stor risk att förbli överviktiga eller ha kvar fetman som vuxna.
Sju av tio barn med övervikt eller fetma i åldern 10-13 år har kvar sin övervikt eller fetma som vuxna.

Så stöttas barnen

Elin Blomqvists arbetsmetod.
Gå till toppen