Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Hon blir alldeles lysande"

Helle Klein och Caroline Krook tror att Antje Jackelén kommer att bli en lysande ärkebiskop. Lundaprofessorn Eva Hamberg är av motsatt åsikt.

Helle KleinBild: Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

HELLE KLEIN: ”Hon blir alldeles lysande som ärkebiskop”

– Antje Jackelén blir alldeles lysande som ärkebiskop. En ny K G Hammar. Det säger Helle Klein, välkänd debattör inom Svenska kyrkan med rötter i Lund.
Klyftan inom Svenska kyrkan har fått en ny brännpunkt i gårdagens ärkebiskopsval. Och det är samma grupperingar som länge har stått emot varandra, menar Helle Klein:
– Tidigare handlade det om motstånd mot kvinnliga präster och homoäktenskap. Nu handlar det om Svenska kyrkans hållning till det mångkulturella samhället och andra religioner. Men det är samma läger som tidigare. De som stod emot kvinnopräster och homoäktenskap står nu mot det mångkulturella samhället. Dag Sandahl, som är känd kvinnoprästmotståndare, har till exempel fört en mycket hård kampanj mot Antje Jackelén.
Frågan vid hearingen i Gotsunda som tände gnistan den här gången - "Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed gör?" - är en rätt rolig fråga att ställa, tycker Helle Klein.
– Svaret är mer komplext än ett enkelt ja eller nej, och det är det som en klok teolog som Antje Jackelén försökte säga. Men om man har en enkel syn på sådana här frågor kan man göra det enkelt för sig, som kritikerna mot Antje har gjort.
Om kritikernas krav på en mera bokstavstrogen kyrka säger hon:
– Ens tro och evangelium måste också ha en klangbotten i nutiden. Annars blir det ett stumt budskap. Modernitet och tro hör absolut ihop.
Att det än en gång blir en Lundabiskop som får ta över Svenska kyrkans högsta ämbete gläder Helle Klein som själv utbildades till präst i Lund:
– Det har ofta varit Lund som har levererat ärkebiskopar, och bra ärkebiskopar. Där finns en tradition med 1900-talets store teolog Gustaf Wingren. Det har funnits utrymme för en progressiv teologi, befrielseteologi, feministteologi. Det finns en tradition av öppenhet i Lund.

EVA HAMBERG: ”Svenska kyrkan har ingen framtid”

Svenska kyrkan har ingen framtid. Allt fler sant kristna kommer att lämna kyrkan för att deras samveten kräver det, tror Lundaprofessorn Eva Hamberg som startade striden kring ärkebiskopsvalet.
VÄSTERÅS
Enligt Eva Hamberg har Svenska kyrkan lämnat sitt kristna fundament.
– Jesu roll som kyrkan herre. Andra trosartikeln. Tror man inte på den så är det ingen kristen kyrka. Kristendomen säger att Jesus är Gud själv, det är det centrala. Om man tonar ner det och är luddig om det, då förlorar kyrkan sitt berättigande. Då är det inte längre en kristen kyrka.
Det var en fråga vid utfrågningarna i Gottsunda kyrka för två veckor sedan som tände gnistan den här gången: "Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed gör?" Eva Hamberg, pensionerad teologiprofessor i Lund, reagerade starkt, inte bara på kandidaternas "luddiga" svar:
– Frågan som ställdes visade tydligt hur långt den inre sekulariseringen inom Svenska kyrkan har gått.
Eva Hambergs reaktion var att anmäla sitt utträde ur Svenska kyrkan. Sedan flammade det upp till öppen strid mellan de två lägren.
Att plötsligt stå utanför en kyrka som hon har tillhört hela sitt liv känns konstigt, medger hon:
– Ja, det är ett allvarligt beslut. Jag tänkte länge. Men jag är inte ensam om det alls. Jag har fått många mejl och samtal från människor som uttalar samma sak. Präster också, som står på gränsen till att lämna kyrkan. Det finns en utbredd reaktion på hur Svenska kyrkan har utvecklats.
Är du fortfarande troende?
– O ja, det är därför jag går ur.
Hur ser du på Svenska kyrkans framtid?
– När troende människor börjar lämna blir det svårt för kyrkan att uppehålla sin legitimitet. Jag tror inte den har någon framtid.

CAROLINE KROOK ”En stor glädje”

– Det är en stor glädje, säger Stockholms förra biskop Caroline Krook om valet av Antje Jackelén till Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop.
STOCKHOLM
Caroline Krook blev Sveriges andra kvinnliga biskop 1998. Dessförinnan var hon Sveriges första kvinnliga domprost i Stockholms stift. Hon tycker att det är hög tid att Svenska kyrkan får en kvinnlig ärkebiskop.
– Ja, det tycker jag. Det finns ju redan en handfull kvinnliga kyrkoledare ute i världen, och även i några svenska samfund, så vi är knappast först. När vi har haft kvinnliga präster så länge, och kvinnliga biskopar relativt länge, så är det verkligen på tiden.
Varför är det viktigt med en kvinnlig ärkebiskop?
– I en tvåkönad värld behöver vi ha ledare av båda könen, det är en självklarhet. Vill vi ha kvinnliga präster och biskopar så är det naturligt att vi också kan ha en kvinnlig ärkebiskop. Antje Jackelén har dessutom kommit fram för att hon är sällsynt lämpad. Det är skönt att hon inte är kvoterad in utan vald på sina egna meriter.
Vad är det som gör henne så bra?
– Hon är en duktig teolog och en erfaren förkunnare. Hon har lätt för att uttrycka sig och vinna människors förtroende.
Vad betydde den teologiska striden inför valet?
– Det finns alltid de som tycker att enkla frågor ska få snabba svar. Hon har visat att enkla frågor inte nödvändigtvis ska ha snabba svar. Det är starkt av henne att vägra låta sig motas in i ett hörn.
Gå till toppen