Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon får barnen att ta kontroll

”Det är ditt fel!” anklagade tonåriga Elin Blomqvist rasande sin mamma efter ännu ett misslyckat besök i klädbutikerna. Idag, tio år senare, hjälper hon andra överviktiga barn att ta kontrollen över kilona.

Elin Blomqvist.Bild: Albin Brönmark
Peppande samtal, lustfylld träning och utökad kunskap om kost är hälsocoachen och kostrådgivaren Elin Blomqvists recept för att hjälpa överviktiga unga. Två gånger i veckan tränar hon överviktiga barn på Friskis & Svettis i Helsingborg. Vid ett av veckans två träningstillfällen är föräldrarna inbjudna att medverka. Mellan träningspassen har hon regelbundna samtal med barnen som deltar. Dessutom erbjuds föräldrakurser, och tips om kost och motion delar Elin Blomqvist med sig av på en flitigt besökt blogg.
– De bästa resultaten får vi när föräldrar och syskon är med på resan.
Drivkrafterna är egna erfarenheter av en tonårstid som med många kilos övervikt, och en upprördhet över ett samhälle som vänder ryggen till.
– Fetma är en av våra stora folksjukdomar, men ingen vill ta kostnaden för förebyggande arbete. Den hjälp man kan få som barn idag är hjälp som kommer försent, när övervikten redan har övergått i fetma. Det gör mig så oerhört frustrerad, säger hon.
Runt 50 barn i Helsingborgstrakten får hjälp av Elin Blomqvist. Många har tipsats om träningen av skolsköterskor och sjukvård. Men träningen kostar pengar.
– Många av barnen kommer från familjer som egentligen inte har råd. Och jag är tvungen att ta ut en avgift för att kunna betala hyran här. Själv jobbar jag extra för att ha råd att hjälpa de här barnen. Men egentligen är det ju samhällets ansvar. Rent krasst finns det mycket pengar att spara på att hjälpa barnen i god tid.
Gå till toppen