Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rektorn: ”Räcker med det eleverna gör i skolan”

På Sveaskolan i Limhamn ges inga läxor mer.

– Vi har omprövat vår syn på läxor rätt så rejält. I stora drag menar vi att arbetsdagen är i skolan och vi tycker också att det är märkligt att ungdomarna ska jobba hela dagen i skolan och sen ta med sig jobbet hem och så kallas det läxor, säger Catharina Elgh-Linander.
Hon är rektor för friskolan Sveaskaolan med klasser från sexan till nian. Efter att ha läst in sig på ny forskning under vårterminen tog skolan beslutet att helt sluta ge läxor från och med höstterminens första dag.
– Vi vill vara en rättvis skola, och då ska arbetet skötas härifrån, säger hon.
För att göra det möjligt arbetar eleverna i teman under sex till åtta veckor i taget. Då samarbetar ämneslärarna kring temat och hittar synergier, säger hon.
– Det gör att det räcker med det eleverna gör i skolan, det är deras fulla arbetsdag.
I början var det vissa föräldrar som knorrade. ”Nu får vi sämre koll på våra barns skolarbete”, sa de. Men Catharina Elgh-Linander menar att föräldramedverkan inte hänger på läxorna. Betyg, utvecklingssamtal och ett datorsystem där föräldrarna kan logga in och se vad barnen gör i skolan är andra sätt att få koll.
Att övertala lärarna om att det var rätt var inte heller svårt, säger hon.
Tror du att ni som friskola har lättare att införa ett nytt system än en kommunal skola?
– Nej, det handlar om att vårt kollegie samarbetar om innehållet i sina ämnen. I skolans värld är det lätt att man gör saker för att man alltid gjort så, men nu får skolan se till att hålla sig uppdaterad på det arbetssätt som är mest effektivt.

24 430

elever gick i grundskolan i Malmö läsåret 2012/13. 3 903
av dessa gick på friskolor.
Gå till toppen