Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vem ansvarar för maten?

Varje dag äter 3 miljoner skolbarn, äldre och sjuka en måltid som lagatsav den offentliga sektorn. Vems är ansvaret att maten är både god och helst, billig?

På tisdagen bjöd Skånes Livsmedelsakademi på en rad föreläsare och paneldebatter på Börshuset i Malmö. En av hållpunkterna handlade om vad industrin, politiker och offentliga sektorn kan göra för att utveckla bättre måltider.
Utfrågare var Pär Bergkvist, chefredaktör för Restaurangvärlden och upphovsman till White Guide Junior, som betygsatt skolrestauranger. I panelen satt: regionrådet Katarina Erlingson (C), Patrik Andersson vd för Procordia och Thomas Eriksson, affärsområdeschef på Menigo, Anita Broddesson, kostchef på Klippans kommun och utnämnd till årets kostchef samt europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.
Pär Bergkvist inledde med att ge beröm till Anita Broddesson, som infört ett nytt lunchschema för skolbarnen på Ljungbyhedskolan.
– Istället för rast direkt efter lunchen, är det lektion. Lunchen förknippas alltså med lektion och är därför viktigare än att springa iväg på rast direkt efter. Jag tycker det är en väldigt tydlig signal till skoleleverna.
Pär Bergkvist pekade på fem rådande trender i den offentliga måltiden, som listades för åhörarna.
– Det är mindre kött, mer ekologiskt, färre hel- och halvfabrikat, fler egna varumärken hos grossisterna och en stark prispress. Nu är frågan hur vi ska få hög kvalitet trots prispress från beställarna? Vems är ansvaret att måltiderna blir både goda och näringsriktiga?
– Det är vårt, och kockarnas. Det är lätt att skylla på politikerna eftersom de tilldelar medlen men det är inte bara kostnaden som gör måltiden, det går även med en liten peng. Men då är vårt intresse viktigt, svarade Anita Broddesson.
Thomas Eriksson, affärsområdeschef på Menigo, höll med.
– Kunskapen måste finnas i alla led för att få till ett bra samarbete.
Pär Bergkvist undrade om det behövs en större kompetens i fråga om upphandlingar av mat i kommuner och regioner. Alla i panelen höll med och Anita Broddesson fortsatte:
– Den stora bristen är att inköparna är så fokuserade på lägsta pris och juridik och inte så lyhörda för kvaliteten. Vi behöver inte ta det lägsta priset men det har man trott, att lagen om offentlig upphandling bara handlar om lägsta pris.
Regionrådet Katarina Erlingson (C) ville betona politikernas roll.
– Det handlar mycket om eldsjälar men det kan inte bara hänga på dem. Det måste finnas en politisk signal uppifrån att det inte bara handlar om pris.
Anna Maria Corazza Bildt, reagerade när Pär Bergkvist påstod att lagen om offentlig upphandling är en tandlös, klumpig och dyr lag. En lag som EU borde låta Sverige slippa.
– Det är populism. Det finns möjligheter att göra en delad upphandling, man behöver inte köpa allt från samma leverantör. Men det vore väldigt bra om man kunde förenkla regelverket, man skulle kunna göra en hel upphandling på nätet.
En kommentar som möttes av stark applåd.
Gå till toppen