Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Vi har velat göra saker bättre, omsätta nya idéer i praktiken.”

Varför ska inte företagare inom kvinnodominerade branscher få driva företag på samma villkor som män?
Det undrar Välfärdens Grupp 8, åtta kvinnliga företagare inom vård, skola och omsorg.

En manifestation mot vinster i välfärden. Varför blir vi motarbetade och ifrågasatta för att vi vill utveckla den svenska välfärden, undrar skribenterna.Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Att utveckla vård och omsorg är inte att leka affär.
I helgen samlades politiker från hela landet i Malmö till Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar.
Ett seminarium hade rubriken ”Vänsterpartiet utvecklar välfärden”, ett annat ”Feministisk offensiv”. Paradoxalt nog kombineras detta med att partiet säger sig vilja fortsätta profilera sig som motståndare till att kvinnor ska ha möjlighet att utveckla välfärden genom att starta och driva företag.
Gemensamt för oss i nätverket Välfärdens Grupp 8 är att vi tidigare arbetat i den offentligt organiserade välfärden, men funnit taket för lågt. Vi har velat göra saker bättre, omsätta nya idéer i praktiken – kort sagt: vi har velat utveckla välfärden, just det som Vänsterpartiet säger sig vilja göra. Men det låter sig inte så lätt göras i en stor byråkrati. Det är bakgrunden till att vi har startat våra företag.
I Välfärdens Grupp 8 ingår åtta kvinnliga företagare inom vård, skola och omsorg som kämpar för rätten att äga och driva företag på samma villkor som andra företagare. Vi är inte så politiskt färgade som de kvinnor som startade det ursprungliga Grupp 8 i maj 1968. Men liksom de strävar vi efter jämlika villkor i samhället.
Vi vet att vi måste vara minst lika bra som de kommunala verksamheterna, annars skulle inga föräldrar, patienter eller brukare anlita oss. Samtidigt vet vi att vår verksamhet inte får kosta mer än den motsvarande kommunala. Ersättningen är bestämd på förhand, av kommunen.
Vi har tagit oss an utmaningen att leverera bättre kvalitet än kommunerna till samma kostnad. Vi vet att vi har lyckats, att vi gör skillnad för många människor.
Människor står i kö till våra verksamheter inom mödravård, förskolor, primärvård och äldreomsorg. Men företag av det slag vi driver ska inte få finnas, om Vänsterpartiet får råda.
”Vi måste sluta att leka affär med välfärden”, sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i en TV-sänd partiledardebatt nyligen.
Att som företagare utveckla och driva en viktig och av många uppskattad verksamhet inom vård och omsorg skulle alltså vara att leka affär. Det är svårt att tänka sig att Jonas Sjöstedt skulle använda ett så nedlåtande uttryck om det handlade om företag och företagare inom manligt dominerade branscher. Han skulle knappast våga säga det om byggare, medicintekniker eller IT-experter som anlitas av kommuner och landsting. Men om den som driver en förskola eller ett äldreboende går det tydligen an – till och med för en ledare i ett parti som kallar sig feministiskt.
Kommuner och landsting köper varor och tjänster för mer än 550 miljarder kronor från privata företag.När skattemedel används för inköp av varor och tjänster från mansdominerade branscher ser Vänsterpartiet det som självklart att företagen får gå med vinst. Det viktiga är vad skattebetalarna och brukarna får för pengarna. När kommunen anlitar ett privat vinstdrivande byggföretag som gör ett bra jobb pratar inte Vänsterpartiet om att kommunen dräneras på skattepengar. Men om en privat vinstdrivande förskola ger en av både föräldrar och barn uppskattad och bra omsorg, då blir det plötsligt tal om onödig dränering.
Varför ska inte företagare inom kvinnodominerade branscher få driva företag på samma villkor som män?
Tre fjärdedelar av dem som arbetar inom välfärden är kvinnor. Sex av tio vård- och omsorgsföretag har en kvinna som ägare eller VD – en mer än dubbelt så hög andel jämfört med vad som gäller i samhället som helhet. Och om man ser till de företag som drivs inom ramen för valfrihetssystemen (LOV), så ägs och drivs 80 procent av företagen av kvinnor eller har en kvinna som VD.
Vänsterpartiet säger sig vilja utveckla den svenska välfärden. Det är precis vad vi gör och gärna vill fortsätta med – och vi vill kunna driva företag på samma villkor som männen. Varför blir vi motarbetade och ifrågasatta för att vi vill det?
Christina Wahlström,
ägare Mama Mia mödravård
Åsa Storm,
ägare Stormtrivs
Catharina Tavakolinia,
ägare av Kavat vård
Charlotte Barouma,
ägare av Wästerläkarna vårdcentral
Solveig Sunnebo,
ägare av Helianthus förskola
Marita Eerola,
ägare av Vårdstyrkan
Lotta Wiström,
ägare av Sinnligt Barnmorskemottagning
Elisabeth Kvanman,
ägare av Måbra förskolor
Gå till toppen