Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perssons och Schibbyes bok blir film

Romanen "438 dagar" får nytt liv.
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes upplevelser ska bli storfilm.
– Det är fantastiskt att det ska riktas stora filmstrålkastare mot Kality-fängeslet, säger Martin Schibbye.

Martin Schibbye och Johan Persson under bokmässan i Göteborg i år.Bild: Arkivfoto: Emma Larsson
Johan Persson och Martin Schibbyes tid i etiopiskt fängelse har blivit förevigat i boken "438 dagar" och i SVT-dokumentären "Diktaturens fångar". Nu kommer nästa steg, en spelfilm. Sandra Harms, som tidigare gjort filmen "Bekas", som utspelar sig i Irak på 1990-talet, ska producera.
– Det är en unik och högaktuell historia och en möjlighet att göra en film som vill berätta något om världen vi lever i, och få chansen att göra det i en större kostym, säger hon.
Ingen låg budget
Exakt hur den kostymen ska se ut eller kosta är ännu för tidigt att säga.
– Det ska vara så autentiskt som möjligt, vi ska inte spela in på plats men så nära det går. Och det blir ingen lågbudgetfilm. Det finns saker som kommer att kosta och det får hellre ta den tid det tar med finansieringen än att man kompromissar med innehållet. Vi gör filmen för en svensk publik men jag tror att den har stor potential utomlands också, säger Sandra Harms.
Martin Schibbye och Johan Persson finns med i projektet, som kunskapsbank och för att vara delaktiga i val av regissör och manusförfattare.
– Inget går in i hjärtat på folk som film. Och ju fler som kan ta del av den här historien desto bättre. Det finns inget värre som samvetsfånge än att bli bortglömd. När våra journalistkollegor i Etiopien får höra det här blir de stolta, säger Martin Schibbye till TT.
Det har varit en dragkamp om filmrättigheterna, sex olika filmbolag ville alla göra filmen men det blev till slut SF film som fick chansen.
– Det är verkligen tydligt att det finns en längtan bland svenska filmskapare att lyfta blicken och göra något betydelsefullt, säger Leyla Belle Drake, litterär agent som står bakom den färdiga filmdealen.
Men vem ska spela?
Den brännande frågan om vilka som ska spela huvudrollerna är i nuläget oklar. Men Martin Schibbye hoppas på nya unga förmågor, trots de humoristiska spekulationerna i boken om att till exempel Ola Rapace och Jonas Karlsson skulle kunna vara aktuella.
– Fast de är nog lite för gamla, ha, säger Martin Schibbye.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen