Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Singlar letar partner i kyrkan

I en tid när allt fler är ensamma och allt färre går i kyrkan har katolska kyrkan börjat arrangera singelträffar för unga kristna i Polen. Och träffarna är populära.

Ewelina Andrzejczyk, 20 år, är på sin andra träff för singlar arrangerad av katolska kyrkan i Warszawa. Hittills har hon inte träffat någon partner här, men flera andra har, berättar hon.Bild: WOJTEK RADWANSKI
Unga män och kvinnor står längs väggarna och tittar lite blygt på varandra. En präst går runt i rummet och försöker få dem som står bredvid varandra att börja prata. Det bjuds på småkakor och te. Det är femte gången Kristi himmelfärdskyrkan i Warszawa arrangerar gudstjänst för singlar.
– Kärnvärdena håller på att försvinna. Jag menar att du kan ju definitivt inte hitta en blivande fru på en nattklubb, säger den 30-årige svetsaren Krzysztof Merchel.
Det är första gången han är på gudstjänst för singlar och han har kört dit från byn Chotomow med två vänner. Runt 250 personer i 20-40-årsåldern har kommit den här dagen. Krzysztof Merchel konstaterar att med all ensamhet som finns idag, så är det inte så konstigt att den här typen av träffar dyker upp.
– Massor av människor försöker dölja det, men många är väldigt ensamma och vet inte vad de ska göra åt det, säger han.
Rummet börjar fyllas av ett sorl av småprat. Idén till singelträffarna i den här kyrkan kommer från den 34-åriga läkaren Matylda Krzysiak. Hon är själv singel och medlem i församlingen. Det tog fyra år av tjat innan församlingens präst gav tummen upp.
– Folk tillbringar allt mer tid på nätet. Många är isolerade och alla jobbar för mycket, säger hon.
Kvällen startar med en gudstjänst i församlingens kyrka, med en predikan på ett särskilt tema, som till exempel svartsjuka och avslutas med en bön för att hitta en bra fru eller man. Sedan går besökarna över i ett annat rum för att mingla med varandra.
Minst tre församlingar arrangerar gudstjänster för singlar i den polska huvudstaden, och liknande arrangemang hålls även i Krakow och Olsztyn.
Församlingsmedlemmar har gift sig med varandra i generationer, men särskilda gudstjänster för singlar är ett nytt fenomen inom kyrkan. Det kommer i en tid när kyrkan inte längre har samma inflytande som förr, menar sociologen Pawel Boryszewski.
– Det är många som tävlar om att erbjuda tjänster för den här gruppen, och nu försöker kyrkan sätta ett namn på det: Är du ensam? Titta här: gudstjänst för de ensamma, säger han.
Polen är ett av Europas mest katolska länder. Men medan över 90 procent av polackerna identifierar sig själva som katoliker, så går allt färre till gudstjänsterna på söndagar.
Sedan 2005 har andelen icketroende ökat från tre procent av den 38 miljoner stora befolkningen till sju procent 2012, enligt institutet CBOS.
– Det har blivit populärt att racka ner på kyrkan, säger Matylda Krzysiak.
Hon säger att kritikerna ser kyrkornas gudstjänster för singlar som ytterligare ett sätt för prästerna att fylla kollektfaten, men hon betonar att arrangemanget i hennes kyrka är gratis och ett initiativ från församlingsmedlemmarna.
Fader Aleksander Jacyniak, som arrangerar träffar i en annan kyrka i hjärtat av gamla staden i Warszawa säger att hans föregångare startade träffarna sedan de sett ett mönster i bikten från unga människor.
– De slutade skolan, hittade jobb, hade redan en lägenhet, men de hade inte en man eller fru, säger han.
I Polen steg andelen ogifta kvinnor, om man räknar bort skilda och änkor, från runt 18 procent 1988 till 23 procent 2011. För män ökade andelen från 30 till 35 procent.
På en av träffarna i Fader Aleksander Jacyniaks kyrka sitter 20-åriga Ewelina Andrejczyk i ett hörn.
– Jag är en av de där människorna som känner mig ensam inombords, säger hon.
Ewelina Andrejczyk har håret färgat i rött, gult och grönt och berättar att hon var på träffen även förra månaden. Hittills har hon inte träffat den rätta, men hon säger att det definitivt slår gnistor mellan en del av de närvarande och att det redan har firats några bröllop mellan folk som träffats här.
Juridikstudenten Tomasz Olejek, följde med till en av träffarna som moraliskt stöd till en kompis och hittade själv en flickvän under småprat utanför kyrkan efter singelgudstjänsten.
– Jag letade efter en dam på internet i åtta år. Ingenting. Och sedan träffade jag min flickvän i den riktiga världen, säger han.
Översättning: Charlotte Fagerlund
Gå till toppen