Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals offer för fler bluffbolag

Över fyratusen personer i hela landet har drabbats av de blufföretag i Malmö som nu utreds av polisen. Minst femtio personer i Malmö är misstänkta.
Nästan varje dag hämtas nya personer i den senaste utredningen till förhör.

Den nya utredningen – och den växer snabbt – är mot Svenska Bolagsbasen AB med kontor i Malmö.
– Det rör sig om flera miljoner som företaget har fått in. Vi har ännu inte hela bilden klar för oss, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.
Flera anställda ska ha suttit på bolagets kontor och ringt runt till småföretagare i landet och pressat dem på pengar.
Malmö har blivit något av ett centrum för blufföretag som lurar människor att betala för påhittade tjänster.
Så sent som i förra veckan väcktes åtal i ett liknande mål som drabbat många äldre småföretagare. Då var det 22 personer som åtalades för över elvahundra fall av bedrägeri och försök till bedrägerier.
Nio personer har redan häktats i den nya utredningen. Misstankarna gäller grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Ännu fler är misstänkta för medhjälpsbrott.
– Vi har folk här för förhör i princip varje dag. Vi förhör personer som har befunnit sig i eller haft kontakt med det här bolaget, säger Magnus Pettersson.
Polisen slog till mot företaget den 24 september och gjorde husrannsakan på flera platser i Malmötrakten. De första sex greps och ett stort antal datorer och annan utrustning togs i beslag.
Företaget ska ha påstått att de säljer annonser för internet. De företagare som inte har velat betala har hotats med kronofogden.
Svenska Bolagsbasen har fått in flera miljoner kronor. Inflödet av pengar gör att polis och åklagare bedömer att många utsatta har betalat.
– Min uppfattning idag är att det är fler än tusen som har drabbats av det här bolaget, säger Magnus Pettersson.
Polisen utreder samtidigt fyra andra misstänkta blufföretag i Malmö som polisen slog till mot i februari. Den utredningen börjar nu närma sig sitt slut.
Företagen är Annonskonsulterna Skandinavia AB. Kastofon media AB, Gmtm mobile AB och Svensk Kvittohandel. Samma personer misstänks ligga bakom de fyra företagen.
– Där är trettio, fyrtio personer som är misstänkta. Både huvudmän och så kallade säljare, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.
Antalet brottsoffer uppskattar han till omkring fyra tusen. Utredningen är på minst 40 000 sidor och beräknas vara klar vid årsskiftet. Företaget har fått in närmare tio miljoner kronor.

Stor ökning de senaste åren

Antalet anmälda brott med bluffakturor i landet ökar.
2005: 3 390
2006: 3 220
2007: 2 963
2008: 9 976
2009: 13 667
2010: 13 121
2011: 16 973
2012: 16 068
Gå till toppen