Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Bröder med tio år av tajmning

Bandnamnet är en varudeklaration. Trummor & Orgel är just det.
Men glöm de långa, solodränkta jammen. Brödraduon Ljunggren vill, nu mer än någonsin, låta samtida och pop.

Brödraduon Trummor & Orgel, Anders Ljunggren och Staffan Ljunggren, har tagit sitt minimalistiska koncept till en allt större publik. Deras smarta, glada och melodistarka hammondorgel-pop hörs på Moriskan i morgon kväll.Bild: Daniel Olson
Hammondorgel och trummor. Hur långt kommer man på det, rent musikaliskt?
Längre än man tror.
Så långt som till en tioårig karriär, hundratals spelningar och sju album. Samt till en trogen fanskara som förälskat sig i Trummor & Orgels melodistarka, euforiska, dansvänliga låtar.
I morgon lördag spelar duon på Moriskan i Malmö.
– Jag har alltid gillat 1960-talsmusik. Beatles. Brorsan gillade Manchesterpop och The Cure. Så förälskade jag mig i hammondorgel, upptäckte Jon Lord i Deep Purple och Hansson och Karlssons musik, berättar Anders Ljunggren.
– I det där hittade vi varandra och började spela.
Hammondorgeln är ett av de riktigt gamla analoga, elektriska instrumenten. Tonen är unik och instrumentets variationsmöjligheter enorma – från fluffigt pysande till vinande och genomträngande.
Orgeln går att spela enormt starkt och fläskigt och väldigt, väldigt tyst och sprött.
– Man känner sig som en ångbåtskapten när man sitter vid orgeln. Det är musik, teknik och matematik i en blandning. Det är ett bra instrument att vara musikalisk med, säger Anders Ljunggren.
Och det räcker bra så.
– Jag gillar inte det där när man sitter bakom ett helt fort av keyboards på scen. Det ska vara enkelt.
Hur gör ni för att hålla energin och kreativiteten uppe på bara två personer?
– Faktum är att jag inte upplever så mycket press. Innan, när jag spelade klassisk klarinett, var det så. Då fanns det rätt eller fel. Men nu är det ju vi som gjort låtarna. Det är min musik, så det är ju jag som väljer. Blir det fel gör det inte så mycket, säger Anders Ljunggren.
Bröderna Anders och Staffan har – av naturliga skäl – vuxit upp tillsammans. Som Trummor & Orgel har de spelat sedan tidiga tjugoårsåldern.
Men redan innan dess hade de lirat mycket ihop. Hittat ett genetiskt sväng, kanske?
– Jo, jag börjar nästan tro det. Jag märker när jag spelar med andra hur oerhört mycket vi har gratis i tajmning. Vi behöver bara titta på varandra, så vet vi vad som ska hända, säger Anders Ljunggren.
Att variera sig på två instrument är en utmaning. För Trummor & Orgel kommer dock inte variationen genom långa, utforskande jam.
Metoden är snarast den motsatta: koncentrerade treminuterslåtar i tajta arr.
Varken Staffan eller Anders kommer från jazzhållet, med dess självklara traditioner av långa improvisationer, standardlåtar och virtuosa instrumentalister.
– Är det något som blir enformigt är det långa jam. Särskilt på nya plattan har vi tänkt popformat: vers, refräng. Jag vill göra melodier man kan nynna på.

Trummor & Orgel

Vad? Duo bestående av bröderna Staffan och Anders Ljunggren från Uppsala, aktuella med sin sjunde platta ”Departure/Arrival”.
Var? Spelar på Moriskan i Malmö imorgon lördag klockan 21.
Hur? Inkluderar ljusprojektioner. Dessutom spelar Malmöbandet Prins Emanuel & Golden Ivy.
Gå till toppen